Hírek

2013.09.05. 20:00

Táncszínház Vári Bertalan vezetésével

Vári Bertalan vezetésével kezdi meg az új évadot a Bartók táncszínháza. Új arcok, új koncepció.

Munkácsi Imre

- Esetünkben nem beszélhetünk nyugodt átmenetről, hiszen még a tavaszi önkormányzati közgyűléseken is téma volt a Bartók Táncszínházának rendszerváltása. Az új társulat vezetőjeként mindebből mit érzékelt?

- A színházban mindenki barátságosan fogadott minket. Eddig két alkalommal mutathattuk meg tudásunkat a helyi közönség előtt és mindkétszer vastaps kíséretében hagytuk el a színpadot. Tény, átalakult a táncszínház és nekünk, az új társulatnak ismét el kell nyernünk a közönség bizalmát. Nem szabad elfelejtenünk, hogy eddig is remek művészek dolgoztak itt, így fel van adva a lecke számunkra. Bizonyára nem árulok el titkot azzal, hogy a helyben is ismert Szögi Csaba ajánlotta nekem a dunaújvárosi lehetőséget. Éltem, éltünk vele. Bízunk benne, hogy a közönség is elfogad majd minket. A következő hónapokban ezen is dolgozunk majd.

- Mire is számíthat akkor majd a színházjáró közönség a következő évadban tőletek?

- Nyílt, befogadó táncszínházra törekszünk, amely a minőségi követelmények mellett populárisabb darabokat állít majd színpadra. A Varidance formációval az utóbbi három évben számos tapasztalatot szerezhetünk. Ezek az évek rákényszerítettek minket arra, hogy eladható és egyben minőségi produkciókat állítsunk elő.

- Miben lesz a Vári Bertalan-féle táncszínház más, mint az előzőek?

- Dunaújvárosban van egy élő táncszínházi hagyomány, amit mi is szeretnénk továbbvinni, hiszen a tánckar legtöbb tagja a néptáncos szcénában nevelődött, találkozott először a táncművészettel. Nyáron két alkalommal is bemutatkozhattunk a helyi közönségnek és ott bemutattuk, számunkra mit is jelent egy modern táncszínház.

- Dinamikus, világzenére épített darabokat láthattunk. Ez lesz a fő irány?

- Nem korlátozzuk a gondolkodásunkat, ám tény a világzenei sokszínűség kedves számunkra, ám alapvetően olyan táncszínházi előadásokat akarunk létrehozni, amely elismerést vált majd ki a helyi közönségből. Nem rétegszínházban gondolkodunk. Úgy érzem megvan a tehetségünk és a lendületünk ahhoz, hogy gazdagítsuk ennek a városnak a kultúráját. Elismerést akarunk kivívni a helyiek körében, és ezért meg is fogunk dolgozni.

- Dunaújvárosba költözik, vagy bejárós lesz?

- Heti öt-hat napot fogok itt tölteni, úgy gondolom ez elég lesz a megfelelő szakmai munkához. Még egy fontos megjegyzés, a csapat jelenleg betanul, így számos előadást viszünk majd tovább. Szeretnénk bizonyítani, hogy megszolgáljuk a bizalmat. A táncszínház művészeti vezetőjeként annyit kérnénk a helyi közönségtől, hogy mielőtt megítélni munkánkat látogasson el az előadásainkra. Megígérhetem, nem fognak csalódni.

- Az Alföldi-féle István, a király előadásban is komoly szerepet játszott a Vári csapat. Ön alkotta meg a darab koreográfiáját és a Bartók új táncszínházának társulata is részt vett az alkotó munkában. Megérte?

- Igen. Alföldi Róbert remek színházi szakember. Pontosan tudja mit akar, és mindezt meg is követeli a szereplőktől. Az István, a király esetében lehetnek szélsőséges vélemények, ám a lényeg, hogy először tekintsük meg a darabot, aztán alkossunk véleményt.

- Igen. Alföldi Róbert remek színházi szakember. Pontosan tudja mit akar, és mindezt meg is követeli a szereplőktől. Az István, a király esetében lehetnek szélsőséges vélemények, ám a lényeg, hogy először tekintsük meg a darabot, aztán alkossunk véleményt.

 


Pályáját Novák Ferenc nevével fémjelzett Honvéd Együttesben kezdte, majd Román Sándor vezetésével Experidance néven ismerté vált társulat alapító tagjaként és tánckarvezetőjeként meghatározó szerepe volt az együttes felemelkedésében. A siker ellenére 2008-ban többedmagával új táncegyüttest alapított Presidance Company néven. Később létrehozta első, saját tánctársulatát, a Varidance-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!