Hírek

2016.02.04. 16:29

Sólyom csapott le egy galambra az Újtelepen, egy családi ház kertjébe

Dunaújváros - Sólyom csapott be egy dunaújváros-újtelepi családi ház kertjébe, galambra vadászva!

Pekarek János

Régi, kedves riportalanyunk, az újtelepi Kneipp István hívott fel minket csütörtökön délelőtt, hogy előző napon számára páratlan élményben volt része. Kneipp úr egyedül él kertes házában, méhészkedik, kertészkedik, nyulakat tart, és többek között húsgalambokat is nevel.

A jelzett időben, a konyhában ténykedve arra lett figyelmes, hogy egy galambja őrült hajszában nekivágódik a konyhaablak üvegének. Mégpedig egy sólyom által üldözve! A hajsza pedig folytatódott, sőt, meg is duplázódott...

Dr. Horváth Zsolt az egyik kedvenc sólymával

Kneipp úr, aki már nyolcvanadik évéhez közeledik, a konyhaablakból kitekintve azt látta, hogy egyik galambját egy sólyom szorongatja, vagdalja, csak úgy röpülnek a tollak! Dörömbölt az ablakpárkányon, de ez kevésnek bizonyult: a sólyom oda se figyelt. Kisietett (amennyire tőle telt) az udvarra, kiabált, tapsolt, rúgott: de a sólyom csak nagy nehezen hagyta el zsákmányát, az erősen megviselt állapotba került galambot, és szárnyalt el az Újtelep szélén álló házat övező erdősorok felé. De a csatazaj csak nem szűnt meg: kiderült, hogy az udvarban egy másik sólyom is vadászik, amely az üres, elhagyott kutyaól előtt szorított meg egy galambot! Ezt a vadászt is csak nehezen sikerült távozásra bírnia. A két galamb életben maradt ugyan, de erősen megtépázva, mondhatni: rokkantan. Az biztos, hogy a galambok hátralévő életükben nem felejtik el ezeket a perceket. Ahogyan gazdájuk sem... Mi roppant szokatlannak találtuk, hogy a magyar nép kultikus madara, a sólyom, a turul becsap városi udvarra.

Megkérdeztük hát dr. Horváth Zsoltot, Baracs jegyzőjét, akiről tudjuk, hogy daruszentmiklósi házában kedvtelésből sólymokat tart, hogy mit gondol az esetről? Kiderült, hogy szerinte korántsem szokatlan dolog az ilyesmi. Mint mondta, az ő kertjébe is rendszeresen becsap idegen sólyom, zsákmányra vadászva. Az újtelepi ház is falusias beépítésű területen áll, az ott repdeső galambokat a sólymok valószínűleg már régóta észrevették, feltérképezték, becserkészték, zsákmányolják. Ha ugyan sólymok voltak a minapi vadászok, mert sokan dltévesztik a ragadozó madarakat: amit sólyomnak néznek, lehetnek karvalyok, héják is! Hamarosan kezdődik a sólymok párzási időszaka, megélénkül zsákmányszerzésük: erről lehetett szó itt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!