Hírek

2015.08.23. 12:10

Rácalmási Városnap - esőben is

Rácalmás - A nagy augusztusi ünnep alkalmából Városnapot (az egykori Falunap utódját) rendeztek a szomszédban.

Pekarek János

Dacára a szakadó esőnek, szép számú ember hallgatta-nézte meg a rácalmási Városnap műsorát ereszek és esernyők alatt bár akadtak, akiket a fölös mennyiségű víz sem zavart ebben és az éneklésben.

A Jankovich-kúria nagyszínpadán egyik látványosság és érdekesség követte a másikat egész délután. De már reggel részesültek a nagy augusztusi ünnep áldásaiból a helybéliek: nyolc és tíz óra között az adonyi Bandy-band térzenéje ébresztette azokat, akik addig még nem bújtak ki az ágyból.

Dr. Simon László kormánymegbízott és Schrick István polgármester a rácalmási Városnapon
Fotó: Zsedrovits Enikő

Később sem panaszkodhatott egyetlen korosztály sem a műsorra, elfoglaltságra legfeljebb az időjárásra. Gyerekműsorok és játszóház, kézművesfoglalkoztató, kirakodóvásár, pálinkáskuckók (lásd föntebb...), borkóstolók, lángossütők, lacipecsenyések, koktélárusok és persze zene, tánc minden mennyiségben szerepeltek.

A többé-kevésbé (többnyire inkább többé...) szakadó esőben a rácalmási Jankovich-kúria udvarán álló nagyszínpadon fellépett a helyi Napsugár Asszonykórus, a Barina Táncegyüttes, énekelt Korda György és Balázs Klári, zenélt a Rajkó zenekar. Este fél hatkor, amikor az ünnepség formális csúcspontjához, az ünnepi köszöntőhöz és a kitüntetések átadásához érkezett a műsor, kifejezetten ömlött a víz az égből. Már-már az esti csúcskoncertekhez felszerelt hangosítást-világosítást is veszélyeztetve...

Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal elnöke ünnepi beszédében egy rácalmási helytörténész, Mosonyi Mihály (a városka díszpolgára) visszaemlékezéseit idézte arról, hogy milyen korszakokban milyen adalékanyagokkal készítették el elődeink a mindmáig fő táplálékforrásunknak számító kenyeret. A rozsliszttel kevert búzaliszt például ínséges időkben került elő egykor – ma ez a kenyér a legdrágább az üzletekben, jegyezte meg a kormánymegbízott. Aki hozzátette, hogy Szent István napja, amikor az új kenyerünket is köszöntjük, talán a legfényesebbje közösségi ünnepeinknek. Simon László hangsúlyozta azt is, hogy a Szent István által létrehozott vármegyék mennyire fontos pillérei a magyar államiságnak. Hiszen voltak évtizedek, például a török időkben, amikor a magyar állam már szétesett, de a megyék még működtek.

A kormánymegbízott kitért arra is, hogy Rácalmás szépen fejlődik: míg egy évvel ezelőtt új bölcsődét adtak át, addig az idén az óvoda korszerűsítésével készültek el, s hamarosan átadják azt. Az új kenyeret Szemere János plébános szentelte és Kovács Enikő református lelkész áldotta meg, Schrick István polgármester és Simon László kormánymegbízott együtt szegték meg. Az este további részében Radics Gigi és az Edda Művek szórakoztatták a közönséget a nagyszínpadon, az időjárás ellenére kifogástalan színvonalon – ahogyan azt joggal várhattuk is!

Közösségi elismerés

Alighanem teljes egyetértés van a városban a kitüntetettek személyével kapcsolatban: megérdemelték!

A „Rácalmásért” Díjat idén is olyan emberek kapták, akiknek rátermettségében, s abban, hogy megérdemelték a kitüntetést, aligha kételkedik bárki is a városban. Füléné Perusza Katalin, a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola pedagógusa nem csak kiváló tanító munkásságával érdemelte ki tanítványai és munkatársai megbecsülését, hanem azzal is, amit messze kötelességein felül tesz. Például szakkörök, táborozások szervezésével, gyermekvédelmi munkájával – s még hosszan folytathatnánk a sort. Nógrádi Sándor 1990 márciusában költözött Rácalmásra – s rögtön hozzákezdett a kézilabda-utánpótlás neveléséhez. Hamarosan felnőtt férfi, majd női kézilabdacsapatot is szervezett, sőt, volt, hogy hat különböző korosztályos gyerekcsapat játszott a keze alatt az országos bajnokságban. Rácalmás a honi kézilabdázás egyik fellegvárává nőtt közreműködésével. Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!