Hírek

2015.05.01. 12:13

Wünsch László és Tomcsányi Éva vehette át a legrangosabb helyi elismerést

Dunaújváros - Két kiváló táncpedagógus, Wünsch László és felesége Tomcsányi Éva vehette át a legrangosabb helyi elismerést, a díszpolgári címet a városalapítás 64. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi közgyűlésen.

Körmendi Erzsébet

Tomcsányi Éva nívódíjas balettmester, pedagógiai tanácsadó még főiskolai hallgató volt, amikor 1954. március 1-jén megalapította a Sztálinvárosi Balettiskolát a Bartók Béla Kultúrház keretein belül. Ebben az évben házasságot kötött Wünsch László balettmesterkoreográfussal. Lételemük a tánc és a tudás átadása.

A két kiváló táncpedagógus: Tomcsányi Éva és Wünsch László
Fotó: Ady Géza

Tomcsányi Éva a diploma után érkezett a városunkba azért, hogy megalapítsa a városi balettiskolát és a felépülő színházban balettmester legyen. 1955-től társastánc tanfolyamokat vezetett, magatartást és illemtant is tanított, majd évekkel később jazz balett, aerobic tanfolyamokat is tartott. Később néptánc pedagógusi képesítést szerzett és a vasmű táncegyüttesével többször szerepelt külföldön. Dunaújváros fennállásának 10. évfordulójára megírta a „Város született” című táncjáték librettóját. Két évvel később az országban elsőként megalapította a Balettkedvelők Klubját. Férjével közösen megrendezték Dunaújvárosban az első Országos Balett Konferenciát, a balettiskolák és tanfolyamok első országos fesztiválját. Felnőttek részére indított modern gimnasztikai képzést és a Balettiskolán belül „ritmika” osztályt. Kezdeményezésére, az országban elsőként Dunaújvárosban indulhatott el az Állami Alapfokú Táncművészeti Iskola. A megszerzett tudást, a kidolgozott tananyagokat a mai napig is bemutatja, tanítja a továbbképzéseken. Férje, Wünsch László szintén a diploma megszerzése után, 1954-ben érkezett Sztálinvárosba, mint az együttes koreográfusa, vezette a Sztálin Vasmű Művészegyüttest. 1957. Május 14-én indult el első külföldi, lengyelországi útjára a Vasas Táncegyüttessel. Két évvel később megrendezték az első Országos Vasas Fesztivált. 1963-ban megalapította a Fekete Fehér Táncegyüttest, amely ekkor egyedülállónak számított újszerű koreográfiájával, táncdráma műfajú előadásaival. Tapasztalatát, sokoldalú felkészültségét Dunaújváros környékén is hasznosította és évtizedeken keresztül vezetett tánciskolákat. Művészképző modern jazz osztályt alakított, amelynek tagjaiból 1974-ben balett együttes alakult a Bartók Béla Kultúrházban. 1977-ben feleségével együtt megbízást kapott egy kilencéves, speciális tananyag kidolgozására, ez alapján – az országban elsőként Dunaújvárosban – elindulhatott az Állami Alapfokú Táncművészeti Iskola. 1996-ban csatlakozott a Violin Alapfokú Művészetoktatási Intézményhez, ahol gyermek néptánccsoportokat vezetett, majd 2001-ben az intézmény táncművészeti ágazatának vezetője, 2003-ban pedig az intézmény igazgatóhelyettese lett. A házaspár közös, Tánclépések című kötetét, ünnepélyes keretek között mutatták be 2010. április 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!