Hírek

2014.04.17. 16:45

Sonkától a csokitojásig - előtérben a tudatos fogyasztás

Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadása. A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Az Országos Táplálkozástudományi Intézet javallatai következnek.

Szabó Szabolcs

Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat (bárány, tojás, sonka) szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet szolgált hasznos tanácsokkal.

A szakértők javallata szerint előre tervezzük meg milyen ételeket, italokat szeretnénk készíteni, ennek megfelelően állítsuk össze a bevásárló listát. Ez idő és költségkímélő is egyben. A felhasználandó alapanyag friss és jó minőségű legyen, ezért csoportosítsuk a megvásárolandó élelmiszereket: a friss zöldségek, gyümölcsök beszerzését hagyjuk az utolsó napokra.

Szánjunk időt a vásárlásra! Olvassuk el a termékek címkéjét! A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek minőség-megőrzési időtartamuk van. Az élelmiszerek minőség-megőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.

Az üzletekben nyers, vagy hőkezelt sonkák közül választhatunk. Ügyeljünk arra, hogy a sonkafélék és a húskészítmények sótartalma magas. Az ünnepek alatt jellemzően fogyasztott nyers sonkák sótartalma maximum 7% lehet, a hőkezelt sonkáké 4,5%. A napi ajánlott sóbevitel maximum 5 gramm!

A snidling, az újhagyma, a friss zöldpetrezselyem, a torma, a póréhagyma és más egyéb fűszerek (borsikafű, majoránna, hagyma, fokhagyma, kakukkfű) ízletessé teszik az ételt és jelentősen csökkentik a felhasznált só mennyiségét. A gyermekeknek szánt nyuszi-, bárány- és tojásfigurák kiválasztásánál törekedjünk a jó minőségű csokoládéáruk vásárlására.

Gáspár Józsefné ezúttal is remek egyedi figurákat készített a közelgő ünnepekre. Nyulak, bárányok, tojások...

Lehetőség szerint válasszunk valódi ét- és tejcsokoládéból készült figurákat. A fehér csokoládéból előállított termékek cukortartalma magasabb. Az ünnepi sütemények mellett a csokifigurákban, csoki tojásokban található cukor hozzájárul a túlzott cukorfogyasztáshoz.

Az ünnep alatti súlygyarapodás elkerülése törekedjünk a mértékletességre.

 

Nemzetközi sonkakultúra

A közhiedelemmel ellentétben a magyar tradicionális parasztsonka éppen úgy nem világhírű, mint a magyar bor. Ennek számos oka van, ám tény Európa és Dél-Amerika számos országában nagyon komoly sonkakultúra alakult ki az utóbbi évszázadokban. Kontinensünkön a legnemesebb és a legdrágábba sonkák főként Spanyol-, és Olaszországban készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!