Hírek

2016.09.30. 18:20

Vasárnap voksolás!

Dunaújváros - Holnap, október másodikán szavaz az ország a kvótareferendum kérdésében. Dunaújvárosban 47 szavazókörben voksolhatnak a polgárok.

Körmendi Erzsébet

Magyarország köztársasági elnöke országos népszavazást tűzött ki 2016. október 2-re. A feltett kérdés: Akarja-e hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? Holnap reggel 6 órától este 19 óráig lehet voksolni abban a szavazókörben, amelyben a választó szerepel a névjegyzékben. A szavazóköri névjegyzékbe történő felvételről a választók augusztus 16-ig tájékoztatást kaptak a Nemzeti Választási Irodától.

Dr. Sürü Renáta jegyző, a helyi választási iroda vezetője mutatja az új, műanyag szavazóurnát Fotó: Ady Géza

Dunaújvárosban 47 szavazókör működik majd. Először találkozhatnak a választópolgárok az új, műanyag - a papírnál tartósabb és nem sérülékeny - urnákkal. A szavazókörök két voksgyűjtője közül az egyik már ez az új lesz, a másik pedig a régi, papírdoboz formátumú, amelyeket 2018-ig vezetnek majd ki a rendszerből. Az országgyűlési választásokon már csak az új, műanyag szavazatgyűjtő urnákat használják majd - tudtuk meg dr. Sürü Renáta jegyzőtől, a helyi választási iroda vezetőjétől.

A mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár meghatalmazott útján vagy levélben mozgóurna iránti kérelmet nyújthatott be a helyi választási irodához tegnap 16 óráig. Aki ezt elmulasztotta, viszont szeretné kérni, hogy otthonában szavazhasson, igényelheti a mozgóurnát a szavazás napján, tehát vasárnap 15 óráig a szavazatszámláló bizottságnál. A kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját. Ha átjelentkezéssel szavazó igényel mozgóurnát, akkor a kérelemnek tartalmaznia kell azt a címet, ahova a mozgóurna kiszállítását kéri. Kérelem nyomtatvány letölthető a város hivatalos honlapjáról. A népszavazás menetét a Fejér megyei 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) dr. Bakos Károly elnökletével felügyeli.

A bizottság közgyűlés által választott tagja dr. Hanák Tamás és dr. Balog Edina. Október 1-jén és 2-án országosan valamennyi kormányablakban és okmányirodában intézhető lesz az ideiglenes személyazonosító igazolvány kiállítása és a lakcímigazolvány pótlása. Az ügyeleti félfogadás alatt kizárólag ezek az ügyek intézhetők! Az október 2-i népszavazáson a szavazatszámláló bizottság minden esetben ellenőrzi az urnákhoz járulók iratait. Szavazni kizárólag a népszavazás napján is érvényes személyazonosításra alkalmas okmány (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) és lakcímkártya felmutatása után lehetséges. A Fejér megyei kormányablakok október 1-jén, szombaton 8-tól 16 óráig, október 2-án, vasárnap 6-tól 19 óráig várják az ügyfeleket. A Tolna megyei kormányablakok pedig szombaton 8 és 12 óra, valamint vasárnap 8 és 18 óra között várják majd az ügyfeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!