Hírek

2014.12.18. 18:15

A márciustól életbe lépő szabályok nem érintik a vásárokat

Az Országgyűlés megszavazta az üzletek vasárnapi zárva tartását márciustól. A döntés, amely a családok együttlétét, az alkalmazottak védelmét hivatott szolgálni, heves vitákat váltott ki, sokan elbocsájtásoktól tartanak.

Gallai Péter

A döntés értelmében 2015. március 15-től a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben és ezzel együtt megszűnik a huszonnégy órás nyitvatartás lehetőség is más napokon. Az alábbiakban a főbb szabályokat szedtük össze.

A törvény kimondja, hogy az üzleteknek vasárnap zárva kell tartaniuk, kivéve melyek árusítótere nem haladja meg a 200 négyzetmétert és a boltot működtető cég legalább egyötöd tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa vagy családtagja működteti aznap.

Kivételt képeznek: nemzeti dohányboltok, gyógyszertárak, reptéren, pályaudvarok területén kialakított üzletek, börtönökben és katonai objektumokban, egészségügyi intézményekben történő kereskedelmi tevékenység, piacok, vásárok, benzinkutak.

Az általános nyitva tartás reggel 6-tól este 22 óráig szól, ezen kívül minden üzlet nyitva lehet az adventi vasárnapokon 6-22 óráig és ezen kívül még egy tetszőleges vasárnap az évben. December 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra között lehetnek nyitva a boltok. A pékségek kiskereskedelmi napokon 5 és 22 óra között lehetnek nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig 5 és 12 óra között.

A márciustól életbe lépő szabályok nem érintik a vásárokat, így a dunaújvárosi is tovább üzemelhet

Azonban a kormánynak arra is van lehetősége, hogy az adott település sajátosságaira tekintettel (idegenforgalom, vásárlási szokás) az üzletek egyedi nyitvatartását engedélyezze.

Lapunk a döntéssel kapcsolatban megkeresett több magántulajdonban lévő dunaújvárosi üzletet is, de mindenki elzárkózott a nyilatkozattétel elől.

Ellenben a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ)  levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez és Áder János köztársasági elnökhöz utóbbitól azt kérik, ne írja alá a törvényt annak kapcsán, hogy olyan törvényjavaslatot fogadott el a kormánypárti többség, amely a foglalkoztatás bővítése, a stabil munkahelyek ellen hat.

Dr. Sáling József elnök szerint a KASZ korábban támogatója, sőt az egyik kezdeményezője volt a vasárnapi zárva tartás kérdésének. Ugyanakkor most sem, sőt, eddig sem értettek egyet olyan változtatással, amelynek eredményeképpen csökkenhet a dolgozók jövedelme, illetve kevesebb ember dolgozhat a jövőben. A KASZ, mint a kereskedelmi ágazat legnagyobb, reprezentatív munkavállalói érdekképviseleti szervezete támogatásával aláírásgyűjtés kezdődött a nagyobb élelmiszerláncoknál dolgozó munkavállalók körében. Ennek során a dolgozók közel kilencven százaléka elutasította a vasárnapi zárva tartást. Azaz több mint tízezer dolgozó a nevét és személyes adataikat felvállalva kiállt a vasárnapi nyitva tartás mellett. Mindezt azért, hogy a változás révén ne kerüljön veszélybe korábbi bérük, vagy akár munkahelyük.

Annak csak örülni lehet, ha a kormány a káros hatásoktól szeretne mentesíteni bizonyos munkavállalókat. Ám ezzel az a baj, hogy talán meg kellett volna kérdezni az érintetteket erről. A minap az egyik nagyáruházban a pénztárnál állva vagy hárman érdeklődtek előttem a kasszánál ülő hölgynél, mit is szól a vasárnapi boltbezárásról. Ő elkeseredve mondta, hogy a kieső vasárnapokra jutó pluszpénz jelentős vágást jelent majd a családi kasszából, aminek persze közelébe sincsenek azok a bérek, amiket a tisztelt törvényalkotók keresnek, akik a vasárnapi munka nélkül is vígan megélnek...






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!