Hírek

2013.01.27. 18:40

Vasas-gála, közel három órában

Dunaújváros - A legendás táncegyüttes alapításának hatvanadik évfordulójára összejött a nagy Vasas-család. Öröm, ünnep, könnyek - két napon át a jelen és a múlt nagyjai is színpadra léptek a Bartókban.

Szabó Szabolcs

A pénteki is csodás volt, de ez a mai igazán fantasztikusra sikeredett - mondja egy Vasas-apuka, aki maga is táncolt egykor bő tíz évet a Somogy Táncegyüttesben, a gyermekek pedig a Vasasban cseperedtek és cseperednek ma is - számára tehát mondhatni kötelező volt a részvétel.

A Bartók színház előtt pedig rögzíthettük, hogy a születésnapos egylet valóban a város egyik nemzetközileg is sikeres kultúrbástyája. A jubileumi négy előadásra csordultig megtelt a színház nagyterme és gyanítjuk, ha még szerveztek volna plusz két plusz fellépést, akkor sem kellett volna kínálgatni a tiketteket...

Generációk táncoltak együtt (Fotó: Lázár Zsolt)

Előtanulmányainkból, például az 55. évet köszöntő Vasas-mókáról megmaradt emlékeinkből tudjuk, hogy a táncegyüttes gálája és ünnepe igazi társadalmi esemény, amelyen ott kell lenni és kész...

Volt időnk az emlékező diskurzusra, mivel az alapításának 60. évét köszöntő Vasas Táncemlékek című műsor első adagjának csak nem akart vége szakadni. Ugyanis, a valóban fantasztikusan teljesítő best of Vasas-válogatottat rendre visszatapsolta a publikum.

A majd három órásra  (!) sikeredett műsorfolyam előzetesen nosztalgia-besorolást kapott, hiszen itt lépett színpadra a legtöbb úgymond régi vasasos, ám a lagymatag múltidézésnek a nyomát se tapasztaltuk.

 

Régi motorosok, örökifjak és már családos hölgyek olyan lendülettel és tempóval táncolták végig kétszer  a szombat délutánt és estét, hogy a jelen fiataljai  is elismerően, talán kicsit irigyelve bólintottak. Mindvégig mosollyal, könnyedén, mintha az utóbbi öt-tíz-tizenöt-húsz évben is hétről hétre több órát próbálnának.

Életünk fája - e címet adta a hétvégi gálamaratonjának az ünneplő Vasas család. Találó cím egy olyan közösséghez, amelyre biztosan igaz, hogy az utóbbi hat évtizedben rendre megpróbált családként működni. Összefogni, nevelni, terelni a néptánccal egyre inkább megfertőződő tagságot. A szombati gála talán legsikerültebb száma volt, amikor egykori és mai vasasosok a szintén együttestag gyermekeikkel táncoltak a nagyszínpadon. Biztosítva a jövőt a következő hatvan évre...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!