Hírek

2015.06.21. 17:30

Vasasnap: 1976 óta együtt ünnepelnek a vasműs munkavállalók

Dunaújváros - Harminckilencedik alkalommal rendezték meg a Duna-parton a Vasas- és Kohásznapot.

Szabó Szabolcs

Alig ért véget a több ezer embert vonzó DUDIK Fesztivál szombaton ismét sátorváros várta az érdeklődőket az alsó Duna-parton.

A 39. Vasas- és Kohásznapon délelőtt tizenegy órakor az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb, általános vezérigazgató-helyettese, Evgeny Tankhilevich magyarul köszöntötte a résztvevőket, egyben hivatalosan is megnyitotta a Vasasnapot.

Az érdekvédelmi szervezetek részéről előbb Spieglné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szólt a dolgozók, majd Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke beszélt a részvevőkhöz. Mucsi emlékeztetett rá, hogy a dolgozók is hatalmas áldozatokat hoztak azért, hogy a cégcsoport átvészelje a válságot és piaci pozíciói megerősödjenek. A szakszervezeti vezető elmondta, továbbra is felháborítónak tartják egyes munkakörök esetében a korkedvezményes nyugdíj eltörlését, valamint, hogy a kormányzati ígéretekkel szemben még az előzetes egyeztetések sem kezdődtek meg e kérdésben.

Mucsi Zoltán vasasnapi köszöntőjében a döntéshozóknak is üzent, mint mondta, ne keverjék össze a klimatizált parlamenti irodákat és tárgyalótermeket a vasasok és a kohászok munkakörülményeivel. A szakszervezeti vezető végül így búcsúzott: „...ha Dunaújvárosba, a Vasasnapra jössz, érezd magad jól...”

A vasasok és kohászok hagyományos ünnepe ezután az elismerések és díjak átadásával folytatódott. Kiváló tanuló kitüntetést vehetett át a Szakma Sztár Fesztivál versenyen elért eredménye alapján Kaszala Tamás, Makai Gábor Ervin és Für Martin – a diákokat felkészítő tanárok: Sass Miklós, Zámbó Zsolt, Szűcs Zoltán, Kovács Zoltán. Szintén a Kiváló tanuló elismerést vehette át Pribék Viktor Márk és Szabó Bence (felkészítő tanárok: Zemankó István, Kovács József István), valamint Prétor Ádám (felkészítő tanárok: Szabó Sándor és Dénes János).

A „Vasas szakszervezetért” oklevelet vehetett át a 39. Vasasnapon Pesei Zsolt, Wéber Zsuzsanna, Kiss Ernő, Szabó Jánosné, Csősz Péter, Gyimesvári Csaba, Ficsor Sándor, Szántó Péter, Barabás Pálné, Tokaj János és Fábián Ferencné. A díjátadó után már a kulturális és könnyűzenei programoké volt a főszerep a színpadon.

A hagyományokhoz híven elsőként a Vasas Néptáncegyüttes csoportjai adtak látványos műsort, majd már a jó ebédhez szólt a nóta a Sógorok névre hallgató formációtól. A Vasasnapot a Digitál és Radics Gigi fellépése zárta az alsó Duna-parton.

A Borovszky-díjas

A szombati Vasasnapon Orova István vehette át a cégcsoport legrangosabb szakmai elismerését, a Borovszky-díjat.

Orova István okleveles gépészmérnök, okleveles közgazda 1980 óta dolgozik a Dunai Vasműben, először gyakornokként, majd a Konverter Gépészeti üzemében üzemmérnökként, később üzemvezetőként. 1984-től az Acélmű karbantartási osztály vezetőjeként, gazdasági vezetőként tevékenykedett, 1999-től az Acélművek Kft. karbantartási és fejlesztési főmérnöke volt. Pályafutása alatt több beruházási, fejlesztési projekt kidolgozásában és kivitelezésében tevékenykedett, mint a feladat irányítója. 2001 májusától a Dunaferr-DBK Kokszoló Kft. ügyvezető igazgatója. Irányítása alatt a Kokszoló teljes vertikumában olyan beruházások, felújítások valósultak meg, amelyek a hosszú távú működést, a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelést alapozták meg. Sikerült stabilizálnia a társaság pénzügyi helyzetét – áll a friss Borovszky-díjas méltatásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!