Hírek

2016.06.29. 15:10

Pötör Zoltán: 10 nap alatt 10 klasszikus Ironman táv

Dunaújváros/Nagyvenyim - Hazánkban egyedülálló seregszemlét rendeznek e napokban Veresegyházán, természetesen ott is van emberünk.

Szabó Szabolcs

Mint arról korábban bővebben olvashattak, vasárnap rangos triatlon versenynek ad otthon városunk. A szervezőkkel történt információcsere alatt rendre előkerült egy név és a hozzá kapcsolódó - bátran fogalmazhatunk így - emberfeletti teljesítmény.

A Nagyvenyimen élő Pötör Zoltán e napokban arra vállalkozik, hogy tíz nap alatt tízszer teljesíti a klasszikus Ironman/Vasember távot: 3.8 kilométer (km) úszás, 180 km kerékpározás, és 42 km maratoni futás.

- Nem volt ez mindig így. A szokásos menetrendnek megfelelően az egyetem elvégzésre után jött a munka, a családalapítás. Egy baráti találkozón egyszer csak azt vettem észre, hogy bőven kilencven kiló vagyok és nem igazán esik jól a mozgás. Hozzá kell tenni azt is, korábban soha nem voltam egy igazi sportember. Aztán elkezdtem futni. Először csak száz métert, aztán kicsit többet. 1992-ben aztán elindultam a mai versenyekhez képest meglehetősen kezdetleges félmaratonon. A távot akkor sikeresen teljesítettük néhány barátommal, ám egy kicsit fel is bosszantott: nekem ne mondja meg senki pontosan mennyit is futhatok... - idézi fel a fura erőpróbák iránti szenvedélyének kezdőlépéseit Pötör Zoltán.

Pötör Zoltán kerekezés közben az első napon Veresegyházán - ez még csak a kezdet...

Hősünk sokáig nem is lazított, eddig öt alkalommal teljesítette a hazai triatlonerőpróbák legismertebbjét, nagyatádi vasember versenyt. Mint fogalmaz, igazából három éve tért vissza a sportághoz teljes intenzitással, ám olvasóink azért gondolhatják, a pauza ezen időszak alatt sem jelentett teljes szünetjelet.

- Őszintén szólva eszem ágában sem volt benevezni egy ilyen ultratriatlonra. Az idei terv egy erős duplázás lett volna két egymást követő napon, ám az a seregszemle sajnos elmaradt. Így új kihívás után néztem. Ekkor egy televíziós műsorban fedeztem fel két remek figurát, aki egy tíz napon át tartó folyamatos vasember versenyre invitáltak. Elkezdett dolgozni az agyam: oké, egy-két-három napot még megcsinálok, de mi lesz a negyediken... Aztán elhatároztam: miért is ne? Itt a lehetőség, hát rajta!

Pötör úrnál természetesen a felkészülésről érdeklődtünk. Meglepően pontos adatokkal szolgált. Emberünk az utóbbi egy évben több 4200 kilométert futott, 6800-at lebiciklizett és 300-at leúszott - mindezt 410 edzés keretében munka és a családi kötelezők mellett.

- Azért nem vagyok már fiatal, egy-egy komoly erőpróba után már nehezebb a reggeli kelés, kell egy kis idő amíg ráeszmélek: még működöm. Ezért is lesz nagy kihívás számomra ez a veresegyházi triatlon találkozó.

A Magyarországon egyedülálló Decaironmain kedden reggel kilenc órakor kezdődött és a lapunkhoz eljutott gyorsjelentés alapján hősünk eddig a vártnál jobban teljesít.

- Az utóbbi évtizedekben arra döbbentem rá, hogy a fizikai terhelés alapvetően másodlagos. A lényeg, hogy az ember fejben és mentálisan rendben legyen. Talán nem is véletlen, hogy triatlonisták zöme bőven harminc év fölötti. Erre valahogy meg kell érni... Hozzátenném, nem tartom magam sportolónak, lelkes amatőr vagyok, aki azonban komolyan veszi az edzésmunkát, az ezzel járó terhek, a frissítést is minden mást is. Számomra ez egy kimeríthetetlen örömforrás, egyfajta szenvedély, amelyre rátaláltam. Persze mindehhez kellett a családom is, aki támogatja az elképzeléseimet.

Pötör Zoltánnal egyébiránt hétfőn reggel hét órakor beszélgettünk, a Veresegyházra történő indulás előtt. Mosolyogva mesélt régi élményeiről és a jelen örömeiről. Kifejtette, számára felemelő, ha újabb futókat, bringásokat lát az utak mentén. A tíznapos küldetés július 7-én zárul. Nincsenek kétségeink, hősünk teljesíti a vállaltakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!