Hírek

2014.02.11. 18:40

Vasműs elbocsátások - A kokszolón van a sor

Dunaújváros - A kormánnyal folyik az egyeztetés a vasműről. A kokszolóban is értesítést kaptak elbocsátásról.

Pekarek János

 

A kokszolóban kedden huszonöt ember kapta meg értesítését a létszámleépítésről  (Fotó: Archív, Ady Géza)

Ahogyan beszámoltunk róla, a múlt héten, február 6-án sikeresnek bizonyuló tárgyalásokat folytattak a magyar kormány képviselői az ISD Dunaferr Zrt. fő tulajdonosával, az orosz állam fejlesztési pénzintézetével, a Vnyesekonombankkal (VEB).

Bár az orosz tulajdonos nem kívánja eladni a vasműt, mégis több kérdésben sikerült pozitív eredményre jutni.

Így például kiderült, hogy már aláírták az I. számú nagyolvasztó újjáépítéséhez szükséges szerződéseket, Közép-Európa legkorszerűbb vasművé fejlesztenék a céget és a szakszervezetekkel egyetértésben növelnék a hatékonyságot.

Ez utóbbi megjegyzés reményeink szerint arra utal, hogy a korábban bejelentett négyszáz fős létszámleépítés után már nem lesznek újabb elbocsátások.

Megkérdeztük erről Mucsi Zoltánt, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezetének elnökét aki azt mondta: pillanatnyilag nem érzékelnek változást a cég személyzeti politikájában.

- Az első elbocsátott csoport ügyei február 3-án zárultak le, 158 embert érintve, most zajlik a második csoport leépítése - mondta Mucsi. Éppen kedden kezdődött el a leépítés a kokszolóban, itt huszonöt embert érintenek az intézkedések, kicsit korábban az erőműben kilenc ember kapta meg az értesítést. Számításaink szerint eddig összesen 334 embert érintenek az átszervezések, de ebben még nincsenek benne a kiszervezett egységek, mint például a tűzoltóság, vagy a hulladékgazdálkodás.

Dr. Mezőközy András, a Dunaferr szóvivője azt mondta: egyelőre nem lépik túl a tavaly év végén bejelentett négyszáz fős keretet.

- Azt azonban nem mondhatjuk, hogy soha többet nem lesznek elbocsátások vagy átszervezések a Dunaferr-ben! - tette hozzá a szóvivő. Az erőműben, illetve a kokszolóban értesített emberekkel is elbeszélgetünk, mint az első csoportba tartozott társaikkal, és nekik is felajánljuk a lehetőséget arra, hogy helyezkedjenek el a foglalkoztatási alapítványnál..A magyar kormánnyal folyamatos szakértői munka zajlik a múltheti tárgyalások alapján az együttműködés különböző lehetőségeiről.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!