Hírek

2012.12.04. 21:27

Vasmű: a Lőrinci Hengerműben leállt a munka

Dunaújváros-Budapest – December elsejével egyes hírek szerint végleg leállt a munka a vasmű Lőrinci Hengerművében.

Pekarek János

Leállították a munkát az ISD Dunaferr Zrt. Lőrinci Hengerművében: pillanatnyilag csak a raktárkészletek kiszállítása zajlik. A mintegy 250 dolgozó közül még senkinek nem mondtak fel, de nem is tájékoztatták őket arról, hogy mi várható a jövőben.

– Pénteken hajnalban három órakor hengereltük ki az utolsó lemezt, azóta ugyan bejövünk minden munkanapon, de nem csinálunk semmit: nincs munka! – válaszolta mai kérdésünkre Szabó Lajos, a Lőrinci Hengermű Vasas szakszervezetének titkára.

– Máskor is volt már leállás, de akkor javításokkal foglalkoztunk. Most a kemencét is hagyják kihűlni. A legrosszabb az, hogy senki nem mond semmit, semmit nem tudunk arról, hogy mi lesz velünk! – mondta Szabó Lajos.

 

Az ISD Dunaferr Zrt. budapesti Lőrinci Hengerművében úgynevezett durvalemezeket gyártottak, egészen pénteken hajnali három óráig (Fotó: Vohlmann György)

A Dunaferr vezetése a nyáron jelentette be, hogy nyolcszáz dolgozóval csökkenti létszámát, és bezárja a durvalemezeket gyártó, gazdaságtalanul működő, elavult Lőrinci Hengerművet. Az ott dolgozók vitatják a gazdaságtalan és az elavult jelzőket: Szabó Lajos egy riportunkban elmondta, hogy eddig nem kaptak olyan adatokat, amelyek alapján meggyőződhettek volna ezekről az állításokról.


Megkérdeztük a Lőrinci Hengerműről az ISD Dunaferr Zrt. pr-főosztályvezetőjét, Várkonyi Zsoltot. Ő azt válaszolta: „A gyárban a termelés valóban leállt, a munkavállalókat egyelőre szabadságra küldik, ameddig további döntés nem születik.” Van, aki másképp tudja.

A Dutrade Zrt, az ISD Dunaferr csoport tagja, a vasmű egyik értékesítő cége internetes honlapján kedden délután azt olvastuk: „Az ISD Dunaferr Zrt. durvalemez termelésének december 1-i végleges leállása után a Dutrade Zrt. fogja kizárólagossággal értékesíteni az ISD csoport két durvalemez gyártójának – az ukrajnai Alchevsk Vas- és Acélművek, valamint a lengyelországi ISD Huta Czestochova – termékeit Magyarországon és egyes közép-kelet- európai országokban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!