Hírek

2013.02.27. 18:17

Vasmű - A sztrájk utáni állapotot értékeli egy politikus és a cég vezetője

Dunaújváros – A vasműben kedden este befejeződött sztrájkról kérdeztük érintettek véleményét szerdán délelőtt.

Pekarek János

Megkérdeztük dr. Dorkota Lajos kormánymegbízottat, Dunaújváros országgyűlési képviselőjét, mi a véleménye a Dunaferrben lezajlott sztrájkról?

– Őszinte örömmel tölt el, hogy a felek megegyeztek – mondta a megyei kormánymegbízott, – hiszen a Dunaferr nehéz gazdasági év előtt áll, és a folyékony üzemág sorsa bizonytalanná vált az elmúlt időben. Ezért támogattam a szakszervezeteknek azt az elképzelését, hogy a bérmegállapodás része legyen a kohóátépítés kötelezettsége is. Inkább mondjanak le az érdekvédők követeléseik egy részéről, ha ezért cserébe elvárják, hogy folytatódjon a fejlesztés, újraépítsék az I-es kohót.

Dorkota Lajos kormánymegbízott, országgyűlési képviselő és Evgeny Tankhilevich a Dunaferr meleghengerművében tavaly nyáron, az új léptetőkemence felavatásakor. Most egy új lépés  előbbre (Fotó: Vohlmann György)

– Sose értettem egyet a Dunaferr privatizációjával – folytatta Dorkota Lajos. – Ez erre a helyzetre is igaz: nehezebb nyomást gyakorolni egy magántulajdonosra, mint az államra. Régóta figyelemmel kísérem, csakúgy, mint a kormány, a Dunaferr helyzetét. Az az álláspontunk, hogy ha a tulajdonos nem fejleszti a vasműt, akkor a kormány visszavásárolná azt. Meg kell óvni a több ezer munkahelyet! Ez a kérdés szóba került Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin moszkvai tárgyalásain is. Kérdés természetesen, hogy a kormány képes lenne-e fejleszteni a Dunaferr-t? Ehhez tudnunk kellene, hogy mi a helyzet a gyárban!
Ha birtokon belül lennénk, akkor könnyebb lenne eldönteni a további lépéseket. De nem tudjuk pontosan, hogyan áll a cég. Kósza híreket ismerünk arról, hogy a világpiaci áraknál drágábban vásárolnak nyersanyagot, offshore cégeken keresztül energiát. Ha ezt kiszűrjük a képből, akkor azt kapjuk, hogy a vasmű piacképes. Van igény a termékeire, és mindig is az volt az előnye, hogy gyorsan képes reagálni a megrendelők igényeire.

– Az is egy lehetőség, hogy az állam továbbértékesítené a visszavásárolt Dunaferr-t egy olyan befektetőnek, aki vállalja a fejlesztéseket. Abban biztos vagyok, hogy ha a vasmű mai tulajdonosai nem lépnek, akkor a magyar kormánynak kell lépnie a munkahelyek megóvása érdekében! Ezen dolgozunk hónapok óta – mondta lapunknak Dorkota Lajos.

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője szerdai közleményében így értékelte a megállapodást:

– Természetesen a vállalatvezetés számára is örvendetes, hogy létrejött a megállapodás és befejeződött a sztrájk. Úgy gondolom, hogy a cég tulajdonosai a lehető legnagyobb mértékű vállalást tették, amit a jelenlegi acélpiaci helyzet megengedett. A munkabeszüntetés révén kiesett, több száz millió forintnyi összeg érzékeny veszteség nem csak a tulajdonosok, hanem az egész vállalat számára, hiszen fejlesztésekre vagy szociális programokra lehetett volna fordítani. Bízom benne, hogy a mostani megállapodást követően a szakszervezetekkel közösen, a vállalat érdekeinek megfelelően tudunk majd dolgozni. A napi termelés mellett a küszöbön álló modernizációs, szervezetátalakítási és költségcsökkentési programok végrehajtására kell összpontosítanunk a közeljövőben – mondta a cégvezető.

A politikai pártok közül eddig a Demokratikus Koalíció (DK) helyi szervezete foglalkozott csak konkrétan a vasműben lezajlott sztrájkkal. Szerdai közleményükben ugyancsak örömmel üdvözlik a kedden este megszületett, a munkabeszüntetést lezáró megállapodást.

– Már a megegyezés időpontján is látszik, hogy a tárgyaló felek felismerték: itt és most nem csupán egy általános érdekellentétről van szó, hanem a Dunaferr és Dunaújváros jövőjéről.

A DK a továbbiakban kijelenti: bízik benne, hogy ez a kompromisszumkészség meghatározza majd a további tárgyalásokat is, és a menedzsment „visszatér a tisztesség és őszinteség politikájához, a szakszervezet pedig továbbra is felelősen képviseli a dolgozók érdekeit.”

Ha a tulajdonos nem fejleszti a vasműt, akkor...

Siker volt, de... - Szakszervezeti vezetők az eredményről

Négy szakszervezeti vezetőt kértünk arra, hogy mondják el véleményüket az egyezségről, amelyben ők is részesek voltak.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke:

– Jó megállapodás született a sztrájk lezárásaképpen, figyelembe véve minden körülményt! Ez egy komplex, kiterjedt, sokrétű egyezség, ami több dolgot jó előre meghatároz. Figyelembe véve, hogy milyen tárgyalások zajlanak az országban, ez a megállapodás nagyon hasznos, mind a mértékét, mind a kollektív szerződés rögzítését tekintve. Ezen kívül megmutatta, hogy ha van valódi összefogás a munkavállalók között, ha kiállunk egymásért, akkor lehet eredményt elérni! Ugyanakkor tanulság az eset a munkáltatónak is: nyitottabbnak kell lennie.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke:

– Pozitívan értékelem a megállapodást, a sztrájkolók ki tudták vívni azt, amit szerettek volna már a sztrájk előtt is elérni. Az évi átlagos négy százalékos bruttó keresetnövekedés és a szociális juttatások ugyanilyen arányú emelése meghaladják a várható infláció mértékét: márpedig a reálkereset-növekedés manapság ritka! De ennyi egy hét sztrájk után jogos is a dolgozóknak. A sztrájk maga, mint végső eszköz, természetesen mindig szomorú, már csak azért is, hogy egyáltalán ilyen megoldáshoz kell folyamodni. Ám hosszú távon jól jöttek ki belőle a dolgozók és a szakszervezetek: úgy érzem, megerősödtek!

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezet elnöke:

– Sikernek értékelem a teljes bértárgyalási folyamatot! Ez a megállapodás a privatizált időszak egyik legjobb egyezsége, mert 2015-ig békét és nyugalmat biztosít, hiszen addig rögzítette a kollektív szerződést, ami a munkabéke alapja. Ez a cégnek is jó! Ugyanakkor megnyugtatóan rendezi a szabadságos és a karácsonyi bérek sorsát erre az időszakra.,

Csapó Tamás, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet elnöke:

– Örülök, hogy pontot tettünk a huzavona végére. De annak még jobban örültem volna, ha nem így alakulnak a dolgok. Már januárban szerettünk volna megállapodni a bérekről, juttatásokról, mégpedig normális körülmények között, nem sztrájkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!