Hírek

2013.02.06. 13:44

Vasmű - Elutasították a bérajánlatot

Dunaújváros - Közös állásponton van a vasmű két meghatározó érdekvédelmi szervezete az idei bértárgyalásokról. Ha február 15-ig nem sikerül megegyezni, akkor február 20-tól sztrájkba lépnek a munkavállalók.

Pekarek János

Tárgyalásra alkalmatlannak tartja és teljes mértékben elutasítja a munkáltató bérjavaslatát a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség.

Az érdekvédelmi szervezetek: a Vasas és a Dunaferr Ifjúsági Szövetség által kívánatosnak tartott 5,2 százalékos idei béremelés helyett a cégvezetés pénteken 2,1 százalékos béremelési javaslatot tett. Emellett átütemeznék az idei 13. és 14. havi, úgynevezett szabadságos, illetve karácsonyi béreket: ezeket később fizetnék ki, ha a cég eredményei ezt lehetővé teszik.

A Vasas szerda délutáni közleményében kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy 2013-ban már ne csökkenhessen a munkavállalók reálkeresete.

A DV Vasas Szakszervezet szerdai közleménye szerint már-már reménytelen, hogy a kollektív szerződésben adott határidőig, február 15-ig aláírják a bérmegállapodást. Ennek híján februárban határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek a Dunaferr  területén. (Információink szerint február 20-tól.)  Csapó Tamás, az ifjúsági szervezet elnöke kérdésünkre közölte: álláspontjuk azonos a Vasaséval.

Az érdekvédők készek megakadályozni az ukrán acél szállítását  a vasműbe, s demonstrációt is terveznek  az  orosz nagykövetség elé.

A  munkáltató továbbra is megállapodásra törekszik az érdekvédő szervezetekkel - mondta lapunknak szerdán Szilágyi Irén, az ISD Dunaferr Zrt. pr-főmunkatársa.  A tárgyalási folyamat zajlik, szerdán is volt egy egyeztető megbeszélés a felek között. A cégvezetés szándéka, hogy a tárgyalási határidő lejárta előtt megállapodjon a szakszervezetekkel  - közölte a pr-főmunkatárs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!