Hírek

2013.05.16. 10:26

Vasmű - Fellépést követelnek a politikusok

Egyeztetett sajtótájékoztatókat rendeztek csütörtökön az MSZP, illetve a Párbeszéd Magyarországért-Együtt 2014 választási szövetség politikusai Dunaújvárosban. A közös téma a vasmű sorsa volt.

Pekarek János

Az MSZP városi elnöke, Pintér Attila úgy fogalmazott: sem a szocialisták, sem a városlakók nem sokat tudnak a vasgyár helyzetéről, annak ellenére, hogy mind a polgármester, mind a kormánymegbízott rövid időn belül megoldást ígért. A május 6-i hétre beharangozott nagy bejelentés elmaradt, és semmit nem tudni a kohófelújítás elmaradása esetére említett úgynevezett "B-tervről" sem.

Egyes forrásokból úgy hallani, hogy a vasmű vezetői kétezer fős létszámleépítésben gondolkodnak, mondta a városi MSZP-elnök. Pintér felszólította a Fidesz-vezetőket, hogy az üres ígéretek helyett, amilyen a munkahelyteremtés is volt (2006 óta egyetlen új munkahely sem létesült, jegyezte meg) végre felelősen álljanak a vasmű ügyéhez. Elvégre az utolsó hazai acélgyártó vállalat sorsa nemzetstratégiai kérdés. Pintér Attila kijelentette: működési garanciát csak a kormány képes adni!

A Párbeszéd Magyarországért-Együtt 2014 választási  szövetség helyi csoportjai nevében Szabó Zsolt független önkormányzati képviselő és Csősz Annamária beszélt a vasműről, egy órával a szocialisták után. Hasonló tartalommal: határozott és világos állásfoglalást sürgettek a kormány és a helyi önkormányzat képviselői részéről. Mint Csősz Annamária hangsúlyozta: kétezer munkavállaló jövőképe ma a szegénység. Ugyanakkor nem tudni, hogy milyen konkrét intézkedési terv készül a drasztikus létszámleépítés esetére.

Szabó Zsolt hozzátette: úgy tűnik, hogy a kormány és az önkormányzat részéről minden ígéret csak kampányfogás volt, holott nincs idő a késlekedésre! A kormánynak szakítania kell a háborús logikával, segítenie kell a vasműnek, az önkormányzatnak pedig biztos és kiszámítható partneri kapcsolatot kell kiépítenie a cégvezetéssel.

Az ISD Dunaferr Zrt. szóvivőjét, dr. Mezőközy Andrást is megkérdeztük a vasgyár helyzetéről. A kohóátépítéssel kapcsolatban ezúttal sem tudott mást mondani, mint hogy továbbra is várják a tulajdonosi döntést. Megkérdeztük: van-e alapja annak az információnak, hogy a cég vezetése kétezer fős létszámcsökkentésben gondolkodik? A szóvivő válasza: nem szeretne számháborúba bocsátkozni. Annyit már korábban elmondtak a nyilvánosságnak, hogy lesznek létszámleépítések a vasműben, méghozzá nagyobb mértékben, mint a Lőrinci Hengermű bezárásakor (februárban 250 ember munkahelye szűnt meg, elhelyezésükről vagy elbocsátásukról még folynak a személyes egyeztetések). Elsősorban az adminisztratív területeken akarják csökkenteni a létszámot a Dunaferrben.

Dorkota: tárgyalunk!

Dunaújváros – A Fidesz képviselői is dolgoznak az ügyön: tárgyalnak a cégvezetéssel és a tulajdonosi körrel.  

Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, dunaújvárosi országgyűlési képviselő legutóbb szerdán nyilatkozott lapunknak a Dunaferr-rel kapcsolatban. Elmondta, hogy napokon belül felveszi a kapcsolatot a vasmű vezetőivel. A kormánymegbízott már többször tárgyalt a cégvezetéssel. Ott volt akkor is, amikor tavaly nyáron Szabadegyháza-Ipartelepen, egy bioerőmű avatásakor Orbán Viktor is találkozott Evgeny Tankhilevic cégvezetővel. Dorkota közölte: Szijjártó Péter államtitkár május 16-án beszélt telefonon a moszkvai tulajdonos cég alelnökével a vasműről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!