Hírek

2013.02.25. 14:56

Vasmű: tárgyalás volt, egyezség nem

Dunaújváros - Folytatódik a sztrájk a vasműben. Hétfőn elmaradt a sínblokád, viszont a szakszervezetek tárgyaltak a vezetéssel. Szerdára tüntetést terveznek az orosz nagykövetséghez.

Pekarek János

Tovább folytatódott hétfőn is az ISD Dunaferr Zrt. dolgozóinak munkabeszüntetése. A határozatlan idejű, általános sztrájkban elsősorban a hengerművek és a szállítás egyes részeinek dolgozói vesznek részt, megtámogatva olyan fontos üzemeknek a technológiai sajátosságokhoz és a  biztonsági előírásokhoz  alkalmazkodó, néhány órás munkabeszüntetésével, mint a kokszoló, a nagyolvasztómű (ahonnan például a tömörítő csatlakozott),  az acélművek.

Mucsi Zoltán, a Vasas vezetője (Fotó: Vohlmann György)

Hétfőre tervezték, de a vasúttal és a rendőrséggel zajlott egyeztetések után lemondták a vasúti blokádot.

A vasúti blokád tehát a MÁV tiltása miatt elmaradt - ám sokkal fontosabb, hogy hétfőn délután két órától ismét tárgyalóasztalhoz ültek a sztrájkot szervező szakszervezetek és a cégvezetés képviselői. Információink szerint ezen a tárgyaláson a szakszervezetek tettek néhány kompromisszumos javaslatot a sztrájk mielőbbi lezárására. Erre a cégvezetés hétfő estére vagy kedd reggelre ígért választ.

Egyelőre egyik fél sem adott ki tájékoztatást a hétfői tárgyalásról. Annyit tudunk, hogy a sztrájkot meghirdető Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség kedden fogja megtárgyalni az új helyzetet, és ugyancsak kedd reggel vitatja meg ezt a vele szövetséges  Dunaferr Ifjúsági Szervezet választmánya is.

Mivel a vasúti szállítás akadályozását a szakszervezetek egyelőre levették a napirendről, a legközelebbi akció valószínűleg a szerda délutánra tervezett tiltakozó demonstráció lesz a budapesti orosz nagykövetség előtt. Ennek úgymond főpróbáját tavaly ősszel már megrendezték, amikor a mára leállított Lőrinci Hengermű (a Dunaferr üzeme) tervezett bezárása ellen tiltakoztak a követség előtt a Vasas  tagjai.

Csapó Tamás, az Ifi vezetője (Fotó: Vohlmann György)

A vasműben a szakszervezetek hétfőn megkezdték azoknak az összeírását, akik részt vennének a fővárosi demonstráción, az Andrássy úton. Eddig mintegy négyszáz-ötszáz név gyűlt össze.

A tüntetőket a tervek szerint (akárcsak ősszel) külön autóbuszok szállítanák Budapestre a dunaújvárosi fedett uszoda melletti parkolóból, műszakváltás után. Vissza ugyancsak külön buszokkal hoznák a tüntetőket.

Azt a vasmű kapunál is érzékelni, hogy egyre feszültebb a hangulat, a dolgozók, akár sztrájkolnak, akár nem, egyre elkeseredettebbek, és  aggódnak a saját, valamint a munkahelyük jövőjéért (Fotó: Vohlmann György)

A feltételes mód azért indokolt, mert a demonstráció természetesen elmarad, ha létrejön a megegyezés a céggel.

Erre  azonban hétfőn kora este még nem látszott túl sok esély. Önmagában már a puszta tárgyalás ténye is előrelépésnek számít, mivel a cégvezetés a múlt héten, a munkabeszüntetés kezdete után úgy nyilatkozott, hogy sztrájkfenyegetés alatt nem lehetséges megállapodás. A péntekre tervezett egyeztetés például el is maradt.

Kérdés, hogy a hétfői megbeszélés végül is milyen eredménnyel zárul. Erről legkorábban kedden délelőtt írhatunk.

A DK figyelmeztet

Közleményben vállalt  szolidaritást a Dunaferr sztrájkoló dolgozóival hétfőn a Demokratikus Koalíció (DK)  dunaújvárosi szervezete. Egyben ugyanebben a közleményében kérte  a cég vezetését a tárgyalások folytatására, a minél előbbi megegyezésre.

Mint írják, a DK helyi szervezete tisztában van a gazdasági nehézségekkel, azonban felhívja a tulajdonosok figyelmét arra, hogy ezt a felfokozott helyzetet csakis tárgyalással, őszinte és kompromisszum kész akarattal lehet megoldani. Ezért felhívják a tulajdonosok és a menedzsment figyelmét, hogy a helyzet a végletekig feszült, a dolgozók mélységesen elkeseredettek, ugyanakkor aggódnak a vállalat jövőjéért.

Előzmények ide kattintva!

Sztrájkol a kokszoló és az acélmű is - részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!