Hírek

2013.06.13. 17:24

Vasmű: kérdéses a jövő

Dunaújváros - Bár mindeddig (politikusok kijelentései nyomán is) úgy tudtuk, hogy az ISD Dunaferr Zrt. pénteki közgyűlésén szó esik a cég üzleti tervéről és a kohó(k) sorsáról: mégsem!

Pekarek János

Eddigi értesüléseinkkel ellentétes információhoz jutottunk az ISD Dunaferr Zrt. pénteki közgyűlésével kapcsolatban. Úgy tudjuk, hogy ezen az ülésen nem lesz napirenden a cég idei üzleti terve, és nem esik szó az I. kohó újjáépítéséről sem. Vagyis: minden eddiginél bizonytalanabb a helyi  alapanyaggyártás jövője.

Dr. Mezőközy András vasműs szóvivő nem kommentált (Fotó: Vohlmann György)

Sokszor írtunk már a város sorsát is alapjaiban meghatározó vasműs kérdésekről: a január 20-án  a cég közleménye szerint újjáépítésre leállított I. számú nagyolvasztó (kohó) felújításának fontosságáról. Arról, hogy ez a döntés nem csak ennek az üzemnek a sorsát, hanem az év végével várhatóan szintén leállítandó II. kohó felújítását is meghatározza.

Ha pedig nem működnek kohók a dunaújvárosi vasműben, akkor egy sor kiszolgáló üzem is leállhat (kokszoló, tömörítő, konverteres acélmű, folyamatos acélöntőmű).

Ez pedig annyit jelent, hogy Magyarország utolsó acélgyártó bázisa is megszűnik. A vasműből csak a meleghengermű utáni termelési fázis marad meg, a lemezgyártás pedig ukrán féltermékből (bugából) történik majd.

Ez pedig akár három-négyezer ember elbocsátását is jelentheti a cégtől. Közvetve tízezrek válhatnak így munkanélkülivé a régióban.

Az ügyben régóta várnak döntésre a vasműben, a városban, sőt: az országban.

A kérdés a politikát is megmozgatta. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár áprilisi moszkvai tárgyalásai során találkozott a vasműben (áttételekkel) főtulajdonos Vnyesekonombank alelnökével, aki a magyar források szerint azt mondta: a május 6-ával kezdődő héten döntést hoznak az ügyben. A következő információ az volt, hogy az ISD Dunaferr Zrt. június 14-én közgyűlést tart Dunaújvárosban.

E közgyűléstől várták, vártuk azt, hogy nem csak a tavalyi év mérlegbeszámolóját fogadják el (amit a magyar törvények szerint május 31-ig kellett volna megtenni), hanem elfogadják a cég idei üzleti tervét is - amiből akkor is következtetni lehetne a kohó(k) sorsára és így a cég hosszútávú jövőjére, ha konkréten nem is beszélnek a nagyolvasztó újjáépítéséről.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség (amely néhány részvénnyel rendelkezik a cégben) elnöke is meghívót kapott az ISD Dunaferr Zrt. pénteki  közgyűlésére. A napirendről annyit mondott:

- A tavalyi év mérlegbeszámolójának elfogadása a legfontosabb, ezen kívül több más, kisebb jelentőségű kérdés szerepel a témák között, de üzleti tervről vagy kohóátépítésről a napirend szerint nem esik szó.

Megkérdeztük dr. Mezőközy Andrást,  a Dunaferr szóvivőjét is erről, ő azonban nem kívánt kommentárt fűzni értesüléseinkhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!