Hírek

2013.02.26. 15:46

Befejeződött a sztrájk a vasműben!

Dunaújváros - Aláírták a bérmegállapodást az ISD Dunaferr Zrt-ben a szakszervezetek és a cégvezetés. A sztrájkot kedden 18 óra 45 perckor befejezték.

Pekarek János

20.00 A vállalatvezetés és az érdekvédelmi szervezetek közös sajtóközleménye

Véget ért a sztrájk és megszületett a megállapodás az ISD Dunaferr társaságcsoport vezetése és a Kollektív Szerződés kötésére jogosult szakszervezetek képviselői között.

A többfordulós tárgyalási folyamat eredményeképpen visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-jétől a Kollektív Szerződés hatálya alá tartozó társaságoknál dolgozó munkavállalók 3,5%-os alapbérfejlesztésben részesülnek. 2013. július 1-jétől további 1%-kal emelkedik a munkavállalók alapbére. A fejlesztés ugyanilyen mértékben érinti a szociális juttatások kategóriájába tartozó tételeket. A szabadságos bért a munkáltató a Kollektív Szerződésben szabályozott módon, annak esedékességi idejében teljes egészében kifizeti. A karácsonyi bér átütemezésre kerül oly módon, hogy azt a munkáltató 2014. január 1-jétől, 12 havi egyenlő részletben fizeti meg a munkavállalók részére, amennyiben az I. számú nagyolvasztó átépítése befejeződött. A munkáltató 2015. január 1-jétől a karácsonyi bért beépíti az alapbérbe. Továbbá a munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a Kollektív Szerződést 2014. június 30-a előtt nem mondja fel.

A 2013. február 26-án délután Dunaújvárosban aláírt megegyezés mindkét fél számára kielégítő. A megállapodás aláírásával egyidőben helyreállt a munkabéke, egyúttal elmarad a budapesti orosz nagykövetség elé február 27-ére tervezett demonstráció is.

 

Balról: Csapó Tamás elnök, Dunaferr Ifjúsági Szervezet, Evgeny Tankhilevich cégvezető, ISD Dunaferr Zrt., Mucsi Zoltán elnök, Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség (Fotó: Dunaferr)

Így szól a vállalatvezetés és az érdekvédelmi szervezetek közös közleménye, amit néhány perccel a megállapodás aláírása után fogalmaztak meg a tárgyalássorozat résztvevői, majd nyilvánosságra hozták.

A legfontosabb, hogy folytatódik a munka az ISD Dunaferr Zrt. üzemeiben, amelyekben a szerződés aláírásáig számítva majdnem órára pontosan hat nappal ezelőtt kezdődtek el a munkabeszüntetések.

Mint arról többször is beszámoltunk, először a hideg- és a meleghengermű, valamint a szállítás üzemeiben álltak le a munkával. Később, a technológiai és a biztonsági előírások betartásával olyan üzemek is csatlakoztak a sztrájkhoz, mint a kokszoló, a nagyolvasztó, az acélművek, a karbantartás.

Azt a munkabeszüntetés első napján, a sztrájkoló dolgozók is elmondták, hogy annak örülnének, ha minél gyorsabban létrejönne a megállapodás a szakszervezetek és a cégvezetés között. Megítélés kérdése, hogy hat nap sok vagy kevés. Mindenesetre a naponta mintegy nyolcszáz millió forintosra becsült árbevétel-kiesés alighanem érzékeny veszteséget jelent munkáltatónak és munkavállalónak egyaránt.

Megoldásra váró gond nyilván maradt még sok a vasműben. Csak egyet említünk, talán a legfontosabbat: az I-es kohó átépítését.

Reméljük, a bérvitához és a munkabeszüntetéshez hasonlóan ez is megoldódik, hosszú távon megmarad a kohászat Dunaújvárosban.

19.00 Az eredmények röviden: idén január elsejétől 3,5 százalékos béremelés. Július 1-től újabb 1 százalékos béremelés. A jóléti juttatások ugyanilyen időszakokban és mértékben emelkednek. A munkáltató vállalta, hogy 2014. június 30-ig nem mondja fel a cégnél érvényben lévő kollektív szerződést. Az idei 13. havi (szabadságos) bért kifizetik. A 14. havi (karácsonyi bért) "kölcsönadják" a cégvezetésnek - ha befejezték az I. kohó átépítését. Ebben az esetben 2014-ben 12 egyenlő részletben fizeti vissza a cég ezt a kölcsönt. A karácsonyi bért 2015. január elsejétől alapbéresítik.

16.40 Kedden reggel nyolc óra óta tárgyalnak az érdekvédők döntéshozó testületei egymással és a cégvezetéssel a hétfőn délután a munkáltatóknak átadott kompromisszumos szakszervezeti javaslatok nyomán felgyorsult egyezkedések keretében. A keddi napon többször is összeültek a testületek, és több tárgyalási fordulót bonyolítottak le az érdekvédők a cégvezetéssel.

Úgy tűnik, hogy még február 26-án megállapodás születhet - részletekről azonban eddig egyik fél sem nyilatkozott. A hírünk kiadásakor is zajló tárgyalásokon részt vesz Pataky Péter, az MSZOSZ, Gaskó István, a Liga, és Balogh Béla, a Vasas Szakszervezet elnöke is.

Hétfői cikkünk ide kattintva olvasható!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!