Hírek

2013.02.10. 10:50

Vasmű: megállapodásra törekszenek a szakszervezetekkel

Dunaújváros - Súlyos közlemények: még a bértárgyalások lezárása előtt adták ki őket a vasmű vezetői s a szakszervezetek.

Pekarek János

Közleményben erősítette meg az ISD Dunaferr Zrt. vezetése, hogy változatlanul középtávú foglalkoztatási megállapodásra és konstruktív együttműködésre törekszik a kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetekkel. Ennek megfelelően folyamatosan érdekegyeztető tárgyalásokat folytat velük, és átadta képviselőiknek az idei bér- és szociális megállapodásra vonatkozó ajánlatát, amelynek elsődleges szempontja, hogy biztosítsa és hosszú távon fenntartsa a társaság működőképességét, valamint a szükséges modernizációt.

A közlemény szerint a gazdasági válság miatt a cég az elmúlt öt évben súlyosan veszteségesen gazdálkodott. Ettől függetlenül tavaly 3,1 százalékkal emeltek bért.

Ezután idénre 2,1 százalékos bérfejlesztést javasolt a cégvezetés. Ebben a mértékben emelnék a béren kívüli és a szociális juttatásokat is. Emellett kezdeményezték, hogy ne kelljen kifizetni a 2013-as szabadságos és karácsonyi béreket. Ebből a mintegy 3,8 milliárd forintos bérmegtakarításból tervezik az I. kohó felújítását. A tárgyalásokat február 15-ig tervezték befejezni, így a cégvezetés nem érti, hogy a szakszervezetek miért helyeztek kilátásba sztrájkot ez előtt.

A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is közleményben reagált. Mint írják, örömmel töltötte el őket, hogy a munkáltató együttműködésre törekszik a szakszervezetekkel, s  kinyilvánította a középtávú foglalkoztatási megállapodás megkötésének szándékát. A szakszervezetek képviselői ezek után azt várják a munkáltatótól, hogy ne csak sajtóközlemény formájában tegyen hangzatos kijelentéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!