Hírek

2013.04.17. 15:00

Vasmű - Megvan a válasz, csak még nem mondták ki

Egy egész város, sőt: egy régió töri a fejét azon, hogy mi lesz az egykori Dunai Vasművel, ami mostanság az ISD Dunaferr Zrt. név alatt produkál ötödik éve milliárd forintos veszteségeket.

Pekarek János

Egy ilyen sorozatnak csak egyféle vége lehet: a csőd. Ha még a csőd előtt képes lesz valamit javítani a helyzeten a vállalat vezetése (amely eddig is a fő felelősséget viseli a veszteségekért: hiszen nem a kohász vagy a könyvelő  vétkes a ráfizetésben!),  akkor az is nagy vérveszteséget jelent majd a dolgozók számára. 

A legfőbb kérdés: megmarad-e az alapanyaggyártás  a vasműben? Amennyiben nem újítják fel az I. számú kohót, akkor nyilván ugyanez lesz a sorsa a leállításra legkésőbb év végén megérő II. kohónak is. Ezzel értelmetlenné válik a kokszoló fenntartása (hacsak a kokszot féltermékként nem értékesítik külföldön), s törvényszerűen bezár a konverter és  a folyamatos acélöntőmű is. Ezzel összesen három-négyezer ember veszíti el állását.

Felújítják az I. kohót? Nem. A gyárvezetés kimondta ezt már akkor, ha nem is szavakkal, amikor az év elején anélkül állította le a kohót, hogy elkészítette volna a felújítás terveit, megrendelte az alkatrészeket, vagy megkötötte a vállalkozói szerződéseket. Kimondta akkor is, amikor titkolni próbálta, hogy nem született még tulajdonosi döntés a felújításról. És kimondta akkor is, amikor bejelentette, hogy majd, valamikor októberben a kohófelújítás értékének megfelelő összegért, hárommilliárd forintért  korszerűsítésekbe kezd (ha kezd) a meleghengerműben.
Elhanyagolva az összes, a meleghengermű előtti termelési fázist. 

Még egyszer hárommilliárd forint nem kerül idén  a vasműben, erre mérget vehetünk. Csak a cég úgynevezett tájékoztatáspolitikája miatt ezt majd az utolsó utáni pillanatban mondják ki. Mint a Lőrinci Hengermű bezárását: február végén megszületett erről a tulajdonosi döntés, de csak március közepén "kommunikálták". Nincs mire várnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!