Hírek

2015.02.19. 15:50

Vasmű: nem tárgyalnak a vásárlásról

Nem lesz újra az államé a Dunaferr, a cég működése az ukrán események ellenére stabilizálódni látszik - állítja a nemzetgazdasági miniszter.

Nem áll szándékában a Dunaferr visszavásárlása a magyar kormánynak - erősítette meg egy képviselői kérdésre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a figyelő.hu parlamenti honlapról szerzett információja szerint. A jobbikos Magyar Zoltán firtatta írásbeli kérdésében, hogy a Dunaferr nehéz helyzetére tekintettel a kormány kezd-e tárgyalásokat a cég tulajdonosaival arról, hogy a vállalat nemzeti tulajdonba kerüljön, megmentve ezzel többezer munkahelyet.

Varga Mihály írásbeli válaszában leszögezi, hogy a kormány stratégiai ágazatnak tekinti az acélipart. A kormány azonnal kész volt a tárgyalásokra a vállalattal, amikor annak gondjai a felszínre kerültek. Ezeknek tudja be a miniszter, hogy a cég végül nem az előre jelzett 1500 embert bocsátotta el, hanem csak négyszázra jelentett létszám-leépítési szándékot. A végül elbocsátottak többsége is rövid időn belül el tudott helyezkedni a kormányzati intézkedések révén, vagy nyugdíjba vonulni. A hatékony és gyors állami beavatkozásnak köszönhetően mára mindössze hatan maradtak regisztrált álláskeresők az összes elbocsátott között - írja a tárcavezető a parlament honlapjára felkerült válaszlevélben.

Varga szerint a cég piaci helyzete az elmúlt időben stabilizálódni látszik. Mint fogalmaz: a vállalat menedzsmentjével kapcsolatban vannak, onnan aggodalomra okot adó jelzés nem érkezett, sőt, fejlesztésben, bővítésben gondolkodnak. Mindezek alapján jut arra a következtetésre a miniszter, hogy jelenleg nem látni okot tárgyalásokat kezdeni a cég visszavásárlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!