Hírek

2012.12.20. 21:48

Vasmű: patthelyzetben

Dunaújváros – A munkabéke, azaz a sztrájkmentesség fontos dolog. A vasműben is. De nem tudni, kinek mennyire?

Pekarek János

Nem tekintik tárgyalási alapnak a vasmű érdekvédelmi szervezetei mindazt, ami a cég vezetőivel a december 11-i személyes megbeszélésen elhangzott, derül ki a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet csütörtökön, az interneten közzétett, közös leveléből. Dacára annak, hogy a megbeszéléshez képest a december 19-i, szerdai munkásgyűlésen egyrészt kissé enyhített változattal – s ugyanakkor szigorított változattal is találkoztak.

 

A vasmű konvertere működés közben. A folyékony fázis megmentésén még dolgozik a menedzsment (Fotó: Vohlmann György)

A válallatvezetés és az érdekvédők talán egyetlen közös pontja, hogy mindkét fél a végsőkig ragaszkodik a munkabékéhez. Értsd: a sztrájkmentességhez. Bár az ősszel meghirdetett munkabeszüntetést egyelőre csak felfüggesztették a szakszervezetek... Az idén gyakorlatilag egész éven át húzódó, döntés vagy döntési jogkör hiányában érdemtelenül zajlott tárgyalássorozat végül minden kiindulási pont elvetésével zárult. A cégvezető a kollektív szerződés felfüggesztését helyezte kilátásba a szakszervezeti vezetőkkel zajlott december 11-i megbeszélésen. Ezt a december 19-i munkásgyűlésen már úgy finomította, hogy „csak” az idei 13. és 14. havi fizetéseket, a második félévi béremelést, és a jövő évi béremelést törölné.

Ugyanakkor a béremelések tekintetében december elején még megengedőbb volt, mint a munkásgyűlésen. Ez az érdekvédők szerint elfogadhatatlan! Különösen, hogy a decemberi dátum ellenére még mindig semmiféle konkrétumot nem tudnak a cég, az ISD Dunaferr Zrt. társaságcsoport 2013. évi terveiről, a tervszámokról, bevételekről, kiadásokról, nyereségről, veszteségről, piacokról, fejlesztésekről, egyebekről...

Annak ellenére sem, hogy a cég munkavállalói közül mintegy hétezren egyben részvényesek is a Dunaferr-ben. Ilyen körülmények között az érdekvédők nem tudják elképzelni az úgynevezett szociális munkabékét – azaz: a sztrájkmentességet. Az érdekvédők egyelőre várják a munkáltató írásos előterjesztését, számításait és hatásvizsgálatait, hogy megtárgyalhassák, hogyan, miként és mikor emelhetik elfogadható mértékben a munkavállalók keresetét. Eközben, az internetes hozzászólásokból kitűnően, egyre erősbödik a sztrájkot követelők hangja. S talán a létszámarányuk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!