Hírek

2013.09.20. 19:15

Vasmű: Új hét, új remények?

A jövő héten a már jelzett magasabb szinten folytatódnak a vasmű jövőjét érintő tárgyalások. Tények és forgatókönyvek.

Szabó Szabolcs

Mint a csütörtöki közgyűlésen kiderült, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő héten találkozik Oleg Mkrtchannal, az ISD Korporáció vezérigazgatójával.

Információink szerint a kormány több forgatókönyvvel is készül a tárgyalássorozatra. Egyik lehetséges alternatíva, hogy a vasmű adósságállományának – a jelenlegi adatok szerint ez közel 150 milliárd forint – egy tetemes részét, mintegy százmilliárd forintot átvállalna a magyar állam a tulajdonjogért cserébe. Egyes forrásaink szerint a kormány egy új tulajdonos-befektető esetleges szerepvállalásáról sem mondott még le. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint ez a lehetséges befektető a dél-koreai konszern, a POSCO lehet. Tény, hogy a POSCO az utóbbi évtizedben már többször is érdeklődött a vasmű iránt, ám a jelenlegi piaci helyzetben a legtöbb szakértő pusztán találgatásnak minősítette a DH-nak egy új tulajdonosjelölt belépését.

Dolgozók a csütörtöki munkásgyűlésen. A cégvezetés elszánt a létszámleépítéssel kapcsolatban (Fotó: Ady Géza)

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője az utóbbi hónapokban többször is kifejtette: jelen állás szerint a vasmű nem eladó, és személy szerint a magyar kormánynak sem ajánlaná a tulajdonosi szerepvállalást. A csütörtöki munkásgyűlés végén Tankhilevich beszélt arról is, milyen együtműködés képzelhető el a kormány és a vasmű fő részvényesei között. Szerinte egy korrekt partneri kapcsolat segítené a vasmű jövőbeni piaci pozícióit, ám a kormánynak is figyelembe kell vennie, hogy ez egy nyereségorientált magáncég, amely önálló döntéseket hoz. A munkásgyűlés előtti napon, szerdán az Origo.hu internetes lapnak a cégvezető, a kormány szerepvállalását firtató kérdésre, a „szlovák mintát” ajánlotta. A „szlovák típusú megoldás” címén a kassai vasmű állami támogatására utalt a cégvezető. A szlovák kormány egy többlépcsős intézkedési csomag keretében pénzzel és kedvezményekkel is segítette a nehéz helyzetbe került kassai gyárat, amely így elkerülte a tömeges létszámleépítést, és megőrizte piaci pozícióit. A munkásgyűlésen elhangzott, bár a tételes nevesítést felfüggesztették a magasabb szintre emelt tárgyalások miatt, a cégvezetés továbbra is 1500 dolgozó elbocsátását tervezi. Arra a munkavállalói kérdésre, hogy az ISD Powert és az ISD Kokszolót is érintik-e majd a tervezett elbocsátások, a cégvezető igennel felelt. Tankhilevich beszámolójában kitért az év eleji sztrájkra is, mint fogalmazott, a munkabeszüntetés egymilliárd forint veszteséget okozott, ez az összeg jóval nagyobb annál, mint ami a konfliktust szülte az érdekképviseletekkel.

– Egymilliárd forint 300 dolgozó éves bérköltsége. A sztrájk és tanulságai jó lecke volt a menedzsment és a szakszervezetek számára is. Mindent meg kell tennünk, hogy a jövőben a fontos kérdésekben meg tudjunk állapodni – fogalmazott a cégvezető. Továbbra is számos kérdés nyitott a vasmű-vel kapcsolatban, a következő héten magasabb szinten folytatódnak a tárgyalások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!