Hírek

2013.05.24. 18:28

Vasműs beruházások állásáról...

Dunaújváros - A vasmű beruházásainak állásáról (...) beszélt a cég stratégiai műszaki vezérigazgató-helyettese egy városi konferencián.

Pekarek János

A várost és környékét mostanában leginkább érdeklő gazdasági kérdés, hogy mi lesz a Dunaferr fejlesztésével?

Konkrétan: újjáépítik-e a már leállított I-es számú nagyolvasztót (kohót), vagy sem? Vagyis: megmarad-e a nyersvas- és acélgyártás Dunaújvárosban (Magyarországon), avagy végképp eltűnik ez a tudás hazánkból?

Erre eddig az általunk elérhető legmagasabb szintekről sem kaptunk választ.

A XII. Acélépítési Konferencián dr.  Lukács Péter, az ISD Dunaferr Zrt. stratégiai műszaki vezérigazgató-helyettese a vasgyár beruházásainak állásáról beszélt. Megkérdeztük: lesz-e kohóátépítés? Válasza: "Nem tudom megmondani!"

A vasmű meleghengerművének egy részlete (Fotó: Lázár Zsolt)

Dr. Lukács Péter (PhD), az ISD Dunaferr Zrt. stratégiai műszaki vezérigazgató-helyettese a Dunaújvárosi Főiskolán rendezett XII. Acélfeldolgozási és Acélépítési Konferencia nyitó előadásában (május 23-án reggel kilenc órától) a vasmű beruházásainak állásáról beszélt.

Külön kiemelte, hogy az állás szó ebben az esetben kettős értelmű. Jelenti azt, hogy visszafogottabb a múlthoz képest, és jelenti azt is, hogy a beruházások: állnak.

Bár nem minden területen és nem minden értelemben.

Lukács Péter kifejtette, hogy a vasmű 2004-es privatizálása után az új, ukrán többségű tulajdonos nagyívű elképzelésekkel kezdett a cég fejlesztésébe. Úgy próbálva megmenteni a vállalatot, hogy közben ne kelljen lényegesen módosítani a munkahelyi struktúrát. Az akkor évi 1,8 millió tonnás acéltermék-kibocsátást 3 millió tonnára kívánták növelni  az olcsóbb ukrán acélbuga behozatalával. Csak a hengerműveket kívánták fejleszteni.

Ez kiváló gondolat volt, mondta Lukács, és a terv 2008 végéig folytatódott is. Ám a világgazdasági válság miatt kerékbetört. A beruházási csúcs a vasműben 2008-ban volt: évi 52,1 milliárd forinttal. 2009: 12,3 milliárd, 2010: 5,2 milliárd, 2011: 10,25 milliárd, 2012: 5,73 milliárd forint  a beruházási érték. Vagyis tavaly éppen tizedannyit  fektettek be a vasműben, mint öt évvel ezelőtt.

Dr. Lukács Péter, az ISD Dunaferr Zrt. stratégiai műszaki vezérigazgató-helyettese az acélépítési konferencián

Idén jelentősebb beruházások nem lesznek - közölte Lukács Péter. Mint elmondta: a cég (mint általában Magyarország) borzasztóan keveset fordít az innovációra (megújításra). Kifejtette: 2012-ben befejezték a vasmű I. kohója átépítési munkáinak tervezését. Eredetileg 12 éves üzemidő-hosszabbítást tűztek ki - később ezt a tulajdonos kérésére 6 évre csökkentették.   A kohó bontása befejeződött, ám a munkák kezdetéről még nincs tulajdonosi döntés - jelentette ki Lukács.

Ugyanakkor most is zajlanak a vasműben a működőképesség fenntartására, a stratégiai beruházások egy részének befejezésére, a kockázatértékelésből fakadó és a költségtakarékosságból eredő beruházások.

Ezek közül a meleghengermű léptetőgerendás hevítőkemencéjének 2012-es átadását, a kokszoló biológiai szennyvízkezelő telepének ugyancsak tavaly kezdődött és még mindig tartó modernizálását is megemlítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!