Hírek

2014.01.06. 16:05

Vasműs hír terjed - Nem jelentettek be semmilyen új elbocsátást

Dunaújváros - Nem jelentettek be hétfőn semmilyen új elbocsátást - de a korábbi folyamat folytatódik.

Pekarek János

Több sajtótermékben felröppent az a hír, hogy a vasműben bejelentették újabb száz ember elbocsátását.

Megkérdeztük a z ISD Dunaferr Zrt. szóvivőjét, dr. Mezőközy Andrást, mi is történt:

- Nem jelentettünk be semmit! - közölte a szóvivő. Mint mondta, annyi történt az elmúlt napokban, hogy több dokumentumot eljuttattak az Üzemi Tanácshoz, véleményezésre. E dokumentumok a cég átszervezésével kapcsolatosak.

Az ISD Dunaferr Zrt-ben tavaly augusztusban jelentették be ezerötszáz ember elbocsátását, a cég hatékonyságának javítása érdekében., elsősorban szellemi és adminisztratív munkakörökből.

Miután életbe lépett a részvénytársaság új szervezeti konstrukciója, ősszel bejelentették, hogy az érdekvédelmi szervezetekkel való, kötelezően előírt egyeztetések után első körben négyszáz embert bocsátanak el.

Decemberben e négyszáz fő közül százötvennyolcan kapták meg az értesítést arról, hogy megszűnik a munkahelyük. Csak a példa kedvéért: az egész tolmács- és fordító osztályt megszüntetik, kiszervezték a gyári tűzoltóságot, sok igazgatósági gépkocsivezető, de szakmunkások és segédmunkások közül is néhány felkerült az elbocsátandók listájára.

Számukra felajánlottak ugyan betölthető állásokat a cégnél, de többnyire olyanokat, amelyeket most úgynevezett kölcsönzött munkaerővel (javarészt korábban elküldött vasműsökkel) töltenek be. A választási lehetőség annyi, hogy vagy kérik a felmondásukat, vagy elhelyezkednek az állástalan vasműsök számára létrehozott Acél Alapítványnál.

Ezt az alapítványt a közelmúltban, tavaly év végén felkészítették a munkanélküliek fogadására. A kormány jelentős pénzösszeget biztosított számára, s megváltoztatták az alapító okiratot is. Ennek értelmében egy éven át kaphatják teljes alapbérüket az alapítványnál dolgozók, s akik ezen év alatt nyugdíjjogosulttá válnak, itt megvárhatják.

Dr. Mezőközy András, a vasmű szóvivője közölte lapunkkal: az elmúlt év utolsó napjaiban adták postára a Központi Üzemi Tanács számára azokat a dokumentumokat, amelyek a cég további területeinek átszervezésével kapcsolatosak. Ezek a területek elsősorban a beruházás, a kontrolling és a termelésirányítás.

Az üzemi tanácsnak tizenöt napja van az átszervezéssel kapcsolatban véleménye megfogalmazására. Ezután mérik fel, hogy hány ember munkája válhat feleslegessé az átszervezés miatt, és azt, hogy személy szerint kik ezek.

Az első százötvennyolc ember leépítése január 31-vel zárul. Utána kerül sor az említett területeken dolgozók értesítésére. Ők még az első négyszáz közé tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!