Hírek

2012.12.19. 17:51

Vasműs munkásgyűlés: elmarad a fizetésemelés, lesz elbocsátás

Dunaújváros - A vasmű mai munkásgyűléséről kilépőket megszólítva azt tapasztaltuk: több konkrétumot vártak volna a cég jövőjéről és fizetésemelésben is reménykedtek. Cégközlemény.

Pekarek János

Ahogyan előre sejthettük, sok jó hír nem hangzott el Evgeny Tankhilevich cégvezető-vezérigazgató tájékoztatójában. A zsúfolásig telt Vasmű téri kultúrteremben, a gyárkapukon belül ( a sajtó kizárásával),  mintegy hétszáz  ember előtt  lezajlott gyűlésen a cégvezető rövid tájékoztatót tartott az európai acélipar (cseppet sem derűs) helyzetéről, majd hangsúlyozta: a dunaújvárosi vasmű negyedik éve veszteséges, a gazdálkodási körülmények továbbra sem kedvezők. Ám a vállalat működik, eleget tesz kötelezettségeinek a dolgozók és a beszállítók felé is.

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője (Fotó: Lázár Zsolt)

A cél továbbra is egy fenntartható méretű, versenyképes, modern gyár kialakítása, optimális termelési struktúra, hatékony létszám mellett. A tulajdonosok hosszú távú elkötelezettségét mutatja, hogy 2013-ban tervezik a már korábban elkezdett, de a válság miatt felfüggesztett beruházások folytatását.

Tankhilevich elmondta:  januárban átépítésre leállítják a vasmű I.  számú nagyolvasztóját, a beruházás finanszírozásának kérdéseit a tulajdonosok jelenleg tárgyalják, a Dunaferr menedzsmentje ez idő alatt is a folyékony fázis  fennmaradásáért dolgozik. A cégvezető szerint a létszám-optimalizáció elkerülhetetlen, elsősorban az adminisztratív és vezetői munkaköröket fogja érinteni.

A Lőrinci Hengermű termelésének beszüntetéséről elhangzott:  a dolgozókat állásidőre küldik, a telephely sorsáról egyeztetések folynak.Tankhilevich szerint rövid távon mindenkinek áldozatot kell hoznia a cég fennmaradása érdekében. Kérte, hogy 2013-ban a 13. és 14. havi fizetésről, az idei év második felére járó bérfejlesztésről, valamint a jövő évi bérfejlesztésről mondjanak le. Ezzel 7-8 milliárd forint fejlesztési forrás képződhetne a vállalatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!