Hírek

2016.03.02. 19:53

Vasutas olvasónk kálváriája

Dunaújváros – A legvisszafogottabban is keserű cikket kellett írnunk tavaly ősszel rokkant olvasónk ügyéről. Itt a heppiend!

Pekarek János

Írtunk egy földinkről tavaly októberben: az illető mozdonyvezetőként dolgozott, így szenvedett üzemi balesetet, ami miatt elveszítette egyik lábát. Ez önmagában is tragédia. A több évtizeddel ezelőtt bekövetkezett baleset következtében ráadásul egy munkaereje teljében lévő embert veszítettünk el, aki (nem hivatalosan fogalmazva) rokkantnyugdíjba kényszerült. Hivatalosan szólva: megváltozott munkaképességűként tartották nyilván ezután. Mivel nem csak az egyik lába veszett el, hanem más betegségek is érintették (így például jelentős látáskárosodás, magas vérnyomás), a különböző fogyatékosságok százalékát összeadva 1981-től kezdve hatvan százalékos egészségkárosodást állapítottak meg nála. 2002-ben, utolsó egészségügyi felülvizsgálatánál azzal a megjegyzéssel bocsátották el, hogy „további felülvizsgálat nem szükséges”. Hiszen, valóban: arra aligha lehetett számítani, hogy a szeme helyrejön, magas vérnyomása elmúlik, netán újra kinő a lába...Bocsánat a megjegyzésért.

Olvasónk mozdonyvezetőként szenvedett csonkolásos balesetet évtizedekkel előbb. Most a felsőbb hivatal elismerte helyzetét...Fotó: Ady Géza

Ám tavaly ősszel mégis behívták a megyeszékhelyre, orvosi felülvizsgálatra, ahol hogy, hogy nem, úgy állapították meg helyzetét, hogy egészségkárosodása nem érte el még az ötven százalékot sem. Aminek következtében járadékát az addigi 180 ezer forintról 40 ezerre csökkentették le. Az magánügy, de mégis jellemzi szóban forgó, hatvanéves olvasónk helyzetét, hogy elvált ember, egyedül él, albérletben. A döntés tehát gyakorlatilag az éhhalál szélére juttatta.

Fellebbezett. Éljünk a korábbi megfogalmazással: hogy, hogy nem, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Rehabilitációs Hatósági Főosztály Jogorvoslati Elbírálási Osztály a minap határozatában megváltoztatta a megyei döntést. Olvasónk számára rokkantsági ellátást állapított meg, amelynek havi összege 2016. január elsejétől 184 640 (száznyolcvannégyezer hatszáznegyven) forint. Említett személy (szól a határozat) tartós foglalkoztatási rehabilitációt igényel, azonban egyéb körülményei miatt (például: hiányzó lába...) ez nem javasolt. Felülvizsgálata nem javasolt. Hétköznapi nyelven szólva: a felülvizsgálati hatóság a józan ész alapján járt el. Van ilyen! Még akkor is, ha éppen az ellenkezőjét kellett megállapítaniuk, mint amit az elsőfokú hatóság mondott...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!