Hírek

2015.06.04. 14:11

Védekezés és segítségnyújtás - Az alapvető teendőket gyakorolták a települési vezetők

Rácalmás - Az alapvető helyi vízkárelhárítási és védekezési feladatokról, a kitelepítés és befogadás szabályairól is szó volt a települési mentőcsoportok felkészítésén és bemutató gyakorlatán csütörtökön, Rácalmáson.

Körmendi Erzsébet

A polgári védelmet, vízkárelhárítást is magában foglaló elméleti foglalkozások után a Duna-parton a homokzsákos védművek kialakítását és az egyik legkorszerűbb védekezési lehetőségnek számító mobilgát használatát is bemutatták a katasztrófavédelmi szakemberek a közel százötven résztvevőnek.

Bozsó Zsanett Krisztina tanár, Tibold Dalma ápoló a gyakorlaton
Fotó: Zsedrovits Enikő

A megyei és járási önkéntes mentőszervezetek után az I-es és a II-es katasztrófavédelmi besorolású településeken megkezdődött a települési mentőcsoportok megalakítása. Ennek egyik lépéseként a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség elméleti és gyakorlati továbbképzést szervezett az önkormányzatok védekezési és kárfelszámolási feladataiban résztvevőknek. A rendezvényre huszonnégy településről több mint százan érkeztek. Végh Ferenc dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető köszöntője után Magosi Lajos, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg a felkészítést a Jankovich-kúriában. Az igazgató a települések védekezési feladatokban betöltött szerepének fontosságáról beszélt. Lóki Richárd dunaújvárosi polgári védelmi felügyelővel a kitelepítés és befogadás szabályait, Kiss Jenővel, a vízügyi igazgatóság szakaszmérnökségének vezetőjével a vízkárelhárítási feladatokat tekintették át a jelenlévők.

A szabadtéri tűzgyújtásra, növényi hulladékok égetésére vonatkozó előírásokat, a mezőgazdasági betakarítási munkák és a szabadtéri rendezvények tűzvédelmi szabályait Sipiczki János, dunaújvárosi tűzoltósági felügyelő ismertette. Általánosságban tűz esetén a javasolt magatartási szabályokról, a tűzjelzés módjáról, és a tűzoltó készülékekről Orosz Csaba tájékoztatott. Az elsősegélynyújtási ismeretekről Szigeti Hedvig, a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei vezetője tartott előadást.

A rácalmási Duna-parton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának munkatársai mutatták be a mobilgát alkalmazását, amelyet árvíz idején a Duna ercsi és kisapostagi szakaszán lehetne hatékonyan alkalmazni. A kúriában a gyakorlat részeként ideiglenesen berendezett befogadóhelyen Udvardi János székesfehérvári polgári védelmi felügyelő vezette végig a résztvevőket, bemutatva a befogadóhelyek kialakításának sajátosságait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!