Hírek

2017.08.22. 18:30

Vége a nyárnak: az iskolákban kiosztották a tankönyveket!

Gondterhelt szülői arcok, megszeppent gyermektekintetek jellemezték a tegnapi napot. Élesbe fordultak az iskolai előkészületek.

Balla Tibor

A legbiztosabb jele, hogy vége nyári szünetben megszokott jó világnak, ha már kézzelfogható iskolai dolgokkal kell foglalkozni. Ez ha máskor nem, tegnap megkezdődött. A Móricz Zsigmond Általános Iskolában már átvehették a tankönyveket, s befizették az ebédet.

Vége a nyárnak: az iskolákban kiosztották tankönyveket

Az iskolakezdés általában komoly anyagi megterhelést jelent a családok számára. Ezt idén több intézkedéssel is könnyíti a kormány. Az egyik ilyen, hogy a szeptemberi családi pótlékot is augusztusban folyósítják, a másik, hogy idén már az 5-9. osztályosok is ingyen kapják a tankönyveket, és immár nem csak a rászorulók.

A felsősöknél többen meglepődtek a tankönyvek ingyenességén Fotók: Zsedrovits Enikő

2013-tól felmenő rendszerben kezdték el bevezetni a mindenki számára ingyenes tankönyvellátást az általános iskolákban. Palkovics László államtitkár a kilencedik osztályra való kiterjesztést korábban azzal indokolta, hogy ez a legdrágább évfolyam, hiszen ilyenkor több olyan könyvet is be kell szerezni, amit aztán évekig használnak a diákok.

Táskákba kerültek az első tankönyvek is

Számos szülő gondterhelt arcára csalt mosolyt, amikor tegnap kérte a csekket, amin a könyvek árát be kell fizetnie, ugyanis sokan csak a könyvosztásnál szembesültek a ténnyel, hogy ingyen kapják azokat. A szülőkben persze ez is kérdéseket vetett fel, például, hogy vissza kell-e adni majd a könyveket. Miután a kormány az év elején megszüntette az első két osztályban az úgynevezett tartós tankönyveket, egyelőre nem egyértelmű, hogy a könyveknek mi lesz a sorsuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!