Hírek

2015.08.11. 15:21

A baracsiak igyekeznek a művészek kedvében járni

Baracs – Végéhez közeledik a baracsi alkotótábor, amelynek résztvevői monumentális faszobrokat faragnak.

Pekarek János

 

Rengeteg faforgács és fűrészpor, no, meg a készülőfélben lévő és majdnem elkészült faszobrok jelzik, hogy a baracsi általános iskola udvarán második hete tevékenykedő szobrász és fafaragó különítmény nem tétlenkedett.

Nyitrai Mihály kelta motívumokkal díszes, majdnem kész műve

Nyitrai Mihály fafaragó művészünk egészen kedden délig megőrizte a kezdetekkor kivívott időbeli előnyét a többiekhez képest: kelta motívumokkal díszített faoszlopa, amely a környéken egykor előfordult lakosokra emlékeztet, már majdnem készen állt.

ROHO nagyban dolgozott azon a tölgyfa törzsön, amelynek spirálisan lépcsőzetes teteje arra emlékeztet majd minket, hogy a régiek nyomán nekünk is lehetőségünk van felkapaszkodni, egészen az égig...

Móder Rezső Baracson

Móder Rezső figurája az alkotó elképzelése szerint a mondabeli Baracs vezér (a település lehetséges névadója) szerelmét örökíti meg, aki éppen hajmosáshoz készül. Sajátos módon: fejét levéve. Bár egy sámáni tulajdonságokkal rendelkező hölgytől, hiszen Móder úgy véli, hogy egy vezérhez legkevesebb ilyen társ illett, talán ez sem túlzás. Ha már minden kezén és lábán nyolc-nyolc ujjal rendelkezett az illető amint ez a szobron is látható...

Molnár János Janó Kulcsról egy Életfát, más néven: Istenfát faragott. Olyat, amilyet régen a templomok bejáratához állítottak. Ezért is nincsen az oszlopnak megfaragott háta: hiszen, ha fal elé állították, a fal felől nem nézte senki. A művész párja, Anita a Csodaszarvas legenda motívumait dolgozta fel, kihasználva ehhez a tölgyfa nyersanyag dudorait is amivel különböző élcelődések tárgyává tette művét.

Bár az alkotó munkához a község szinte szó szerint apraja és nagyja igyekezett a lehető legjobb körülményeket biztosítani, (hatalmas sátrat feszítettek ki az udvar fölé, hogy a művészek árnyékban dolgozhassanak), azért még így is embert próbáló a feladat: harmincöt fokos hőségben szekercét, vésőt, kalapácsot, motoros fűrészt kezelni a pótolhatatlan nyersanyagon.

Illetve: a nyersanyag talán még pótolható lenne, azonban az idő nem! Csütörtökön már a Baracs vezér leendő mellszobra előtti téren kell állniuk a megfaragott oszlopoknak. Vagyis: szerda estére be kell fejezni minden szobrot, a felületkezeléssel együtt.

Aztán jönnek a község által bérelt-felajánlott gépek, és viszik a három-négyméteres fatörzseket a Templomos és Apátszállás közötti parkba, a település új központjába. Ott augusztus 15-én, szombaton délután avatják majd fel az új helyet az alkotásokkal együtt, nagy népünnepély keretében. Ezentúl minden évben ez a nap lesz a falu napja.

A falué, amelynek lakói elképesztő gondossággal és szorgalommal igyekeznek a művészek kedvében járni. Étellel-itallal, jó szóval...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!