Hírek

2015.04.15. 13:09

Véget ért a fűtésszezon, de továbbra is melegek lesznek a radiátorok

Dunaújváros – Véget ért a fűtésszezon – illetve még sem. A DVCSH vezetői a szolgáltatás fenntartása mellett döntöttek.

Körmendi Erzsébet

Lehűléssel köszönt ránk a fűtési szezon vége. Hivatalosan április 15-től leáll a távfűtés városunkban, azonban a szolgáltató társaságnak egészen május végéig a város illetve a városlakók rendelkezésére kell állnia. Azaz, ha a napi külső átlaghőmérséklet tartósan csökken (3 napot meghaladóan 12 Celsius alá vagy egy napon belül 10 fok alá), ismét vissza kell állítania a fűtés szolgáltatást.

Gőblyös Béla, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az időjárási előrejelzések szerint hétvégére a napi külső átlaghőmérséklet az éjszakai fagyközeli értékek miatt „fűtési értékhatáron” lesz. Éppen ezért úgy döntött a társaság, hogy jövő hét végéig fenntartja a fűtés szolgáltatást.

Így – mivel a szolgáltató a távfűtés fenntartása mellett döntött – csak azoknak a közös képviselőknek kell bejelentést tenniük, akik nem szeretnének távfűtést. A bejelentést követően haladéktalanul leállítja DVCSH a szolgáltatást. Visszakapcsoltatásra három nap eltelte után van lehetőség. Nem árt tudni, hogy a fűtéskorszerűsített lakásokban a termosztatikus radiátor szelepek a beállított értéknek megfelelően a lakásban lévő hőmérséklet alapján kapcsolják be és ki radiátoronként a távfűtést. Azaz 3-as fokozaton csak akkor kapcsol be, ha a helyiségben nem éri el a hőmérséklet a 20 fokot. A mérés szerinti elszámolások bevezetése óta megszűnt a pótfűtés fogalma. Azaz a fogyasztóknak évente egyszer a hőközpontokban mért, elfogyasztott hővel kell elszámolniuk. Így a mostani fűtés is az éves elszámoláshoz adódik. Az elszámolási időszak társasházanként is változhat. A költségosztók felszerelésének évfordulójához igazodik. A fűtési idény befejeztével fontos tudni a fűtéskorszerűsített lakások tulajdonosainak, hogy tekerjék fel 5-ös fokozatra a termosztatikus szelepfejeket, ezzel tudják megakadályozni, hogy az őszi szezon kezdetkor a levegősödés miatt csörögjenek,  zörögjenek a fűtőtestek. A szelepek teljes kinyitásával a nyári javítási, karbantartási munkáknál akadálytalanul tudja a szolgáltató leengedni, és újra feltölteni a rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!