Hírek

2016.08.18. 17:05

Végeztek a fafaragók - Csütörtök este zárták a két hetes tábort

Baracs - Három évvel ezelőtt kezdődött, csütörtök este fejeződött be a dunaújvárosi képzőművészek és Baracs község közös vállalkozása. Véget ért a fafaragó alkotótábor.

Balla Tibor

Immár három esztendeje, hogy Várai Róbert, Baracs polgármestere és Rohonczi István ROHO képzőművész kitalálták a projektet, amellyel kiteljesedik a Mária-park környezete. A Borocs (Baracs) vezért formáló mellszobor köré egy közösségi teret álmodtak meg, ahová az Orion csillagképet - amelyet magyar nevén Nimródként is ismernek, és magas szintű beavató csillagképként tartanak számon - formázó alakban jelzőoszlopokat, kopjafákat állítanak. Az utolsó monumentális, közel három méteres darab csütörtök délután került a helyére a parkban.

Szoborállítók munkában - csütörtökön is rengeteget dolgoztak az alkotók és az őket segítő kiváló szakemberek Fotó: Zsedrovits Enikő

A baracsi iskola udvara a tábornyitás előtt egy héttel már hangos volt a munka zajától, hiszen a Gyergyószentmiklósról érkezett Angi István ugyan a tábor időpontjában nem tudott ideutazni, annak munkájában mégis részt kívánt venni. Természetesen ott volt a táborban Rohonczi István ROHO is, hiszen az ő vezetésével jött létre annak idején. Sőt, családostól érkezett, ugyanis felesége, Kelemen Marián Éva festőművész és fia, Rohonczi Adorján is részt vett az alkotótáborban. Utóbbinak más szerepe is volt, hiszen valamennyi lábon száradt tölgyfa abból a barcsi erdőgazdaságból érkezett, ahol ő erdészként dolgozik.

Nem maradhatott ki idén sem Nyitrai Mihály Pro Cultura Intercisae-díjas fafaragó sem, akinek ez különösen fontos, hiszen szülőfalujáról van szó. Az ő alkotását dr. Tibor Ferenc baracsi körzeti orvos tiszteletére állították fel szerdán, az orvosi lakás udvarán. A táborban részt vett két, más műfajban otthonos alkotó, Móder Rezső és Nemes Ferenc is. Mindkettőjük munkáján felismerhetők a jellegzetes stílusjegyek. Molnár Janó és felesége, Molnárné Lukács Anita közösen faragtak ki egy kardot formázó alkotást. Anita azonban - mint a Faluházban nyílt kiállítás is bizonyítja, nem csak vésővel dolgozott, keze alól kikerült egy csodás bőr tegez, fonat és több dokumentatív fénykép is. Ferenczy Gábor tegnap, miközben a szárnyas angyal figurája - amely mángorlót formáz és Samu Géza előtt tiszteleg vele - már állításra készen a földön feküdt, még egy kisebb munkán az utolsó műveleteket végezte.

Rohonczi István elégedett a táborral, hiszen jól érezték magukat a vendéglátóknak köszönhetően, minden vállalásukat teljesítették, ráadásul megható ünnepségen avathatták fel Farkas Mihály barátjuk sírjánál a mindannyiuk által készített emlékoszlopot.

A fafaragó tábor véget ért, ilyenkor a folytatásról szokás beszélni, de ez a kérdés egyelőre nyitott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!