Hírek

2017.08.22. 18:30

Sikerült a retróság! Régi időket és hajlandóságokat idéztek fel a véradók

Negyven embert vártak - ehelyett több mint hetvenen adtak vért tegnap a retró véradáson a mentőállomáson!

Pekarek János

Olykor a legegyszerűbbnek tűnő ötlet is sokat segíthet egy fontos ügyön!

Ezek a szerfölött csinos hölgyek – a régi időket idéző piros pöttyös kendőkkel – a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház vértranszfúziós osztályának dolgozói. Mindannyian a keddi, úgynevezett retró véradás hangulatát igyekeztek feldobni öltözködésükkel és kiállásukkal. Sikerrel: majdnem kétszer annyian jelentkeztek a nyári vérhiány enyhítésére, mint amennyit vártak!

Például, ha a nyári szabadságolások és a vakáció miatt a szokottnál kevesebb véradó jelentkezik a véradóállomásokon, akkor egy kis bulival összekötött retró véradás is feldobhatja a cseppet sem csökkenő sebészi munkák szükséges vérellátását!

Ápolók is jelentkeztek véradásra régi egyenruhákban

Ennek voltunk szemtanúi és résztvevői tegnap, azaz kedden déli tizenkettő és délután négy óra között a dunaújvárosi mentőállomáson, ahol egy sor olyan emberrel találkoztunk, akik nagyon komolyan veszik az ügyet - ugyanakkor hajlandók viccet is csinálni azért, hogy sokan menjenek el vért adni!

Orosz Csaba és Németh Miklós mások mellett is gondoskodott a hangulatról

Egy réges-régi Pannónia oldalkocsis motorkerékpáron például Németh Miklós rendőr őrnagy, a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Somogyi Gábor tűzoltó őrnagy és Orosz Csaba tűzoltó alezredes pózolt a megjelentek előtt tíz-húsz évvel ezelőtti tűzoltó és rendőr egyenruhákban a hangulat fokozása érdekében.

Már a déli kezdetkor sokan álltak sorba a mentőállomáson, vért adni

Minden véradó kapott egy-egy doboz sört és egy pár virslit: csakúgy, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. Kekszet is osztottak, régi módi szerint, s a nővérek is régies, ám roppant csinos köpenyekben tették a dolgukat.

Ahogyan Gódány Rita, a kórház vértranszfúziós osztályának munkatársa lapunknak elmondta: ezen a délutánon hetvenegy ember összesen majdnem 32 liternyi vért adott!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!