Hírek

2014.06.03. 16:10

Vészesen apadnak a hazai vérkészletek

Vészesen apadnak a vérkészletek. Pedig közeledik a nyár, amikor az átlagosnál több vérkészítményre van szükség.

Körmendi Erzsébet

Feth Katalin, a Vöröskereszt helyi vezetője nyomatékosan és szépen kér mindenkit: adjanak vért, ha tehetik, mert ezzel a rövid időt igénylő és csekély kellemetlenséggel járó önkéntes gesztussal, segítséggel megmenthetik embertársaik életét.

A nyár ugyanis kritikus időszaknak számít minden szempontból. Ebben az időszakban többen autóznak, kirándulnak, emiatt több baleset fordul elő. Az ütközések többsége kórházi kezeléssel, műtéttel végződik, és vérkészítmény nélkül sokan nem élnék túl ezeket a szerencsétlenségeket. Igaz a mondás, hogy egyetlen véradó ember akár hármat is megmenthet az önzetlenségével.

Ne szalasszák el az alkalmat, és nyújtsák a karjukat!

Régi és új véradók megjelenésére számítanak a nyári, közmondásosan kritikus időszakban is. A szabadságolások időszakában köztudottan csökken a véradási kedv, ugyanis a rendszeres véradók elutaznak, nyaralni mennek, és nem figyelik annyira az időpontokat, mint az év más időszakában. Viszont – mint azt már írtuk – a nyár balesetveszélyes hónapjaiban a szokásosnál is több/nagyobb szükség van a friss vérkészítményekre. Továbbá az iskolákban, főiskolán is szünet van, pedig ezeken a helyeken máskor sokan jelentkeztek a Vöröskereszt hívószavára.

Feth Katalin, a segélyszervezet helyi vezetője így fogalmaz:

– Az elkövetkező hetekben, hónapokban a szokásosnál is nehezebb lesz pótolni a megfelelő vérellátáshoz szükséges készleteket, ráadásul a nyári hónapokban a jó idő és a növekvő forgalom révén több a baleset is. Márpedig köztudott, hogy az ilyenkor szükséges életmentő beavatkozások egyik alapfeltétele a megfelelő mennyiségű vér biztosítása.

A legközelebbi véradás június 5-én, csütörtökön Mezőfalván lesz 15 és 17 óra között a Kiss Kálmán Művelődési Házban. A Vöröskereszt soron kívüli akciót is szervez, mégpedig június 10-én, jövő héten kedden 12 és 15 óra között várják a segíteni szándékozókat, önkéntes véradókat a Dózsa Moziban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!