Hírek

2013.11.13. 19:25

A Magyar Nyelv Napjára emlékeztek a Dunaferrben

Dunaújváros - A Dunaferr Szakközép - és Szakiskola idén is vers - és prózamondó versenyre hívta a város középiskoláit.

November 13 - át az Országgyűlés 2011 - ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer az anyanyelvünkre irányuljon a közfigyelem, amely nemzeti identitásunk alapja.

Az Országgyűlési határozat szerint: Az Országgyűlés, felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért , a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében, a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13 - át a magyar nyelv napjává nyilvánítja .

Dunaújváros középiskoláiból 27 - en indultak a versenyen. A díjazottak (balról jobbra) Bellovits Dániel, Nagy Evelin, Kőszegi Zsolt, Várkonyi Zsófia, Németh Sára és Kovács Balázs lettek (Fotó: Fábos Zsolt)

1844 - ben az Országgyűlés kimondta: azután minden törvényt magyar nyelven alkotnak, az országgyűlés nyelve magyar, az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek az ügyintézést végezni, minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás.

A Dunaferr Szakközép - és Szakiskola korábbi hagyományához híven ebben az esztendőben is városi vers - és prózamondó versenyre hívta a középiskolás tanulókat.

A versenyt Várkonyi Zsófia a Széchenyi István Gimnázium 9.E - s diákja nyerte. A második Kőszegi Zsolt a Dunaferr, míg a harmadik helyezettek megosztva Nagy Evelin a Rudas és Bellovits Dániel a Bánki tanulói lettek. Különdíjban Németh Sára szintén a Bánki és Kovács Balázs a Pannon Oktatási Központ diákjai lettek. A díjazottak könyvjutalmat és oklevelet kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!