Hírek

2015.04.12. 13:43

Költészetünnep az MMK-ban

Dunaújváros - Sokszínű és sokízű Költészetünnepre várták a helyi versbarátokat szombaton az MMK-ban.

Szabó Szabolcs

Nem mondta, nem írta; nincs nyoma, hogy leírta volna valahol is. A magyar irodalmi élet kritika- és kritikus-ellenes beállítottságát jellemzi e mondás inkább, mint Aranyt - említi az ELTE egyik, Arany János pályáját boncolgató jegyzete.

Meglehet, így van, ám mégis össznépi derültséget okozott a helyi Versbarátok Klubjának hagyományos Költészetünnepén, amikor Pásztor Bertalan tanár úr - hallgatóságával némiképp összekacsintva - beidézte az Aranynak tulajdonított bon motot: Gondolta a fene .

Mivel a versbarátok szombati ünnepi találkáján egyaránt színpadra léptek verselők, versfogyasztók, valamint már gyakorlott és kezdő szerző, így Pásztor Bertalan rövid, ám találó költészet napi üzenete találónak bizonyult.

Hiszen a vers, a költemény, a mű kétszer születik. Először a szerző izzad vele alkotón és kétségek közt, majd már ha éppen akad ilyen a befogadón a sor.

A Munkásművelődési Központ földszinti színháztermében sokszínű és sokízű verscsomagot kóstolhattak a költészet, a rímfaragás barátai. A városszerte ismert és elismert profi versmondók mellett pedig azok is mikrofon elé álltak, akik talán az iskolai kötelezők óta nem szavaltak hangosan.

Mert talán a költemény háromszor is születhet... pontosabban mindig újraszületik, ha tolmácsolója megpróbálja átadni hallgatóságának mindazt, ami a versben számára érték és üzenet.

A versdzsembori mellett természetesen az értő elemzők jóvoltából a tudásgyarapítás sem maradhatott el, Kiss Kálmán tanár úr, az ünnepelt József Attila Medáliák című versciklusát elemezte, e remekmű számos mélyrétegét is megvilágítva.

Az estébe nyúló Költészetünnepen természetesen előkerült a gitár is, így megzenésített, énekelt versekkel is gyarapodhatott a szépszámú hallgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!