Hírek

2014.02.20. 17:15

Javuló tejpiaci helyzet, csökkenő import, növekvő termelés és állatállomány

A tejágazat meghatározó szereplői értékelték az elmúlt évek munkáját csütörtökön a Mezőfalva Zrt. vendégeként, a cég nagysismándi központjában. A szakmai konzultáción részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.

Szabó Szabolcs

Koccintás a sajtótájékoztató végén Fazekas Sándor (b) vidékfejlesztési miniszter mellett Zászlós Tibor a Mezőfalva Zrt. vezérigazgatója, valamint Feldman Zsolt helyettes államtitkár (Fotó: Ónodi Zoltán)

A tejágazat meghatározói szereplői gyűltek össze szakmai konzultációra a Mezőfalva Zrt. nagysismándi központjában csütörtökön délelőtt. A konzultációt követően sajtótájékoztatón értékelték az ágazat jelenlegi helyzetét, valamint a jövő lehetőségei.

- Öt évvel ezelőtt Gödöllőn tartottunk egy hasonló ágazati találkozót, az akkori vidékfejlesztési tárcavezetőnek én műanyag flakonban vittem másfél liter tejet. Mindezt nem udvariatlanságból tettem, arra kívántam felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy a tejtermelőktől nevetségesen alacsony áron veszik át a tejet. Akkor a boltban egy másfél literes ásványvízért többet fizetett a vásárló, mint amennyiért a tejtermelők kaptak másfélliter tejért. Az utóbbi években, hála a kormány intézkedéssorozatának, a tejágazat helyzete jelentősen javult - mondta el a házigazda Mezőfalva Zrt. vezérigazgatója Zászlós Tibor, aki hozzátette, a közelmúltban a piaci folyamatok is kedvezően alakultak, valamint fejlesztések is segítették, hogy a tejágazat újra versenyképes legyen. Zászlós emlékeztetett rá, hogy cégük, akkor is kitartott a tejtermelés mellett, amikor az hosszú ideig veszteséget eredményezett. A Mezőfalva Zrt. egyedenkénti 11 ezer laktációs tejtermelésével Magyarország élvonalába tartozik, az állomány genetikai értékét mutatja, hogy több tehén is van 100 ezer liter körüli életteljesítménnyel büszkélkedhet. A cégvezető hangsúlyozta, hogy fenntartható mezőgazdasági struktúrát működtetnek, amelynek eredménye az egészséges magyar élelmiszer.

Fazekas Sándor tárcavezető a tejágazat eredményeit értékelve elmondta:

- Az elmúlt négy évben összeségében tíz százalékkal bővült a hazai tejtermelés és a tehénállomány is. További jó hír az ágazati szereplők számára, hogy a tejtermék piacon 43 százalékkal csökkent az import, ennek köszönhetően visszafoglaltuk pozícióinkat a hazai piacon, és remélhetően a keleti piacokon számottevő lehetőséget nyílik majd a magyar tejtermékek értékesítésére.

Fazekas szerint az ágazati szereplők, a minisztérium és a szakmai szervezetek közötti együttműködésnek köszönhető, hogy sikerült stabilizálni és megerősíteni az ágazatot, amely versenyképes állapotban várhatja a tejkvótarendszer eltörlését 2015-ben. A jövő feladatairól a tárcavezető elmondta:

A szakmai konzultáción is kiemelt témát jelentett nagykereskedelmi tevékenység esetében a telephely fogalmának meghatározása. Az agrárkamara és az ágazati szereplők közreműködésével kompromisszumos megoldást keresnek, hogy a legális kereskedelem bővülhessen, a feketegazdaság visszaszoruljon és minden szereplő jól járjon.

A sajtótájékoztatót zárásaként az ágazat szereplői, a vidékfejlesztési tárca képviselői, valamint a térség megjelent kormánypárti politikusai egy-egy pohár tejjel koccintottak. Varga Gábor országgyűlési képviselő és Márok Csaba Mezőfalva polgármestere lapunk kérdésére elmondta, a térség számára gazdasági és foglalkoztatási szempontból is fontos, hogy stabil legyen az itt működő agrárvállalkozások helyzete, ezért is fontos, hogy a tejágazat szereplői Nagysismándon találkoztak és összegezték az elmúlt évek közös erőfeszítéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!