Hírek

2014.02.13. 19:30

Versenyre kész a Dunaújvárosi Főiskola

Dunaújváros - A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által kezdeményezett Innovációs Klub a főiskolán tartott csütörtökön kihelyezett klubnapot, érdemes volt részt venni rajta.

Kőhalmi Kálmán

A kora délután kezdődött eseményen elsőként dr. András István rektor a Dunaújvárosi Főiskola (DF) törekvéseiről, az ehhez alapot adó adottságaikról, megvalósult fejlesztéseikről beszélt. Aki kicsit is követte az elmúlt évek helyi eseményeit, tudja, jelentős fejlesztések zajlottak a főiskolán. E sorok írója is számos ezt bemutató prezentáción volt a hallgatóság soraiban, és a mostani esemény során meglátogatott helyszínekkel is már (nagyobb részt) találkozott. Azonban a DF rendre tud meglepetéseket okozni, és nem csak a kinyilvánított célok szintjén. András István a prezentáció minden sorához konkrét tetteket, eseményeket tudott társítani. (És a résztvevők a Campusban tett séta során az állítások vonatkozó részét a helyszínen ellenőrizhették .)

A teljesség igénye nélkül menjünk végig a klubeseményen elhangzottak egyes elemein. A főiskola tudja, már a kőkemény piaci versenyben kell megélniük, ennek megfelelő oktatási színvonalat biztosítva, több lábon állva, keresve a kölcsönös előnyöket nyújtó kapcsolatokat a gazdasági szféra szereplőivel.

A szép célok mögött azonban már számos elért eredmény szolgál hitelesítésként. Például a főiskola a tavalyi évet pozitív szaldóval zárta. És ezen száraz (és a hasonló intézményeket nem feltétlenül jellemző) tény mögött számos ígéretes kezdeményezés húzódik meg. Újabb előrelépést tudnak felmutatni a külföldi diákok létszámának növelése terén, első körben húsz, következőben már újabb harminckét brazil diák kezdi tanulmányait a helyi felsőoktatási intézményben. A kormányközi megállapodás alapján kialakult lehetőséget itt ki tudták használni.

A mintaelőkészítőlabor egyik berendezését mutatja be az Innovációs Klub rendezvénye résztvevőinek Papp Gábor munkatárs (Fotó: Kőhalmi Kálmán)

Az életrevaló hallgatók oktatása, a duális képzés megvalósítása érdekében is fontos lépéseket tettek, illetve tesznek a jövőben. Ahogy a belső innováció, a tanulást segítő környezet, a tantárgyak oktatásának fejlesztése terén is konkrét, adatokkal alátámasztható eredményeket tudnak felmutatni.

A céges kapcsolatok bővítése is fontos cél, ez indokolta az Innovációs Klub vendéglátását is. Ahogy elhangzott, várhatóan a főiskola (az előzetes tárgyalások alapján) a kutatási, mérnökirodai szolgáltatásaival természetes innovációs partnere lehet a paksi bővítésnek. A tegnapi rendezvény házigazdája, az Ecotech Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Virág László pedig arról számolhatott be: cégük az elmúlt évben megduplázta a piaci szolgáltatásaikból befolyó bevételeiket.

És ezek a bevételek a remények szerint még jócskán nőhetnek. A főiskola jelentős laborkapacitásai több laboratóriumuk van, mint tantermük, az arány ötvenhét a harminckilenchez az esetek többségében a mai technológia élvonalát képviselik. És még ritkább, hogy ilyen szaktudás kapcsolódik a berendezésekhez, vagy ilyen széles spektrumú vizsgálatokat egy helyen el tudnának végezni. A tegnapi rendezvény résztvevőit meggyőzték a látottak: a térségi, de az ország más területeinek innovációs projektjeiben fontos helye lehet a Dunaújvárosi Főiskolának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!