Vigyázat, mindent figyelnek: ezek a funkciók működnek az április 5-től élesedő szupertraffipaxokon

2016. március 24., 14:30 szerző: Házi Péter fotós: Koppán Viktor
komment
Az ország 134 pontján telepített összesen 365 forgalmi sávot figyelő fix kamera az Országos Rendőrfőkapitányság bejelentése szerint április 5-én kezdi meg az éles üzemmódot, azaz ettől kezdve már komoly bírságra számíthatunk, ha a kamera rögzíti az általunk elkövetett szabálysértéseket.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az elmúlt hónapokban, amikor az utak fölött átívelő ellenőrzőkapukat szerelték, nagyon sokan kíváncsiak voltak, hogy pontosan mit is tud majd a VÉDA névre hallgató intelligens közúti kamerahálózat. Nos, amint az Országos Rendőrfőkapitányság sajtószolgálatától megtudtuk, április 5-én nem csak a gyorshajtást ellenőrző funkció élesedik ezeken a kamerákon, hanem az összes olyan funkció, amelyekről már korábban is szó volt. Ezek alapján a kamerák két hét múlva már figyelni fogják a záróvonalon áthaladást, a piros jelzés figyelmen kívül hagyását, de azt is, hogy be van-e kötve a biztonsági övünk. A kamerák képesek lesznek kiszűrni a forgalommal szemben autózókat és a szabálytalanul sávot váltókat is. A kézben tartott mobiltelefonnal való telefonálást azonban (még?) nem figyelik a szuperokos készülékek. Mivel a kamerák összeköttetésben lesznek a központi jármű-nyilvántartással, a készített felvételek alapján azt is ki lehet szűrni, hogy a kamera alatt elhaladó autónak érvényes-e a műszakija és van-e kötelező felelősségbiztosítása.

Fejér megyében egyébként, amint arról korábban beszámoltunk, hét helyszínen működnek majd a már látható kamerák: A 81-es úton, a sörédi bekötőútnál (18+174 kilométerszelvény), a 7-es úton Baracskánál, a 37+365 kilométerszelvénynél, ugyancsak a 7-es úton, Székesfehérvárnál (65+818), az M7-es autópályán a Székesfehérvár melletti szakaszon (jobb pálya: 60+064, bal pálya: 60+090). A 63-as úton Abánál is érdemes vigyázni (75+023 kilométerszelvény), amiként Enying-Balatonbozsokon (64-es út 35+449-es szelvénye) és Dunaújvárosban (6-os út 75+747 kilométerszelvény) sem érdemes száguldozni.

Házi Péter

2016. március 24., 14:30 szerző: Házi Péter fotós: Koppán Viktor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...