Hírek

2016.02.04. 16:49

Közvilágítási problémák: az önkormányzat vezetői válaszoltak a megoldást sürgető kérdéseinkre

Dunaújváros - Az utóbbi időben nagyon sok gyalogos gázolás történt a városban. Az ellenzéki képviselőkön kívül az internetes közösségi oldalakon megszólalók is a rossz közvilágításra vezetik vissza az okokat. Megkerestük kérdéseinkkel az önkormányzat vezetőit.

Körmendi Erzsébet

Archívumunkban kutatva arra a megállapításra jutottunk, hogy fotóriporterünk korábban évek alatt ment ki annyi gyalogos gázoláshoz a városban, mint most hat hónap leforgása alatt. Nem lepődnénk meg azon, ha ezt a rendőrségi statisztikák is alátámasztanák. Az emberek egyre türelmetlenebbek - tapasztaljuk a szerkesztőségünket megkeresőkön. Választ, megoldást várnak a városvezetőktől a közvilágítási gondokra. Annál is inkább, mert szerda este fél órán belül két gyalogos gázolás történt, egyik a Vasmű úton, a másik a Dózsa György úton, a főiskolánál.

Hatósági berkekből tudjuk, hogy ők is megkeresték már levélben többször az önkormányzatot, megoldást sürgetnek a közvilágítási gondokra. A Dunaújvárosi Balesetmegelőzési Bizottság ülésein is rendszeresen visszatér a téma.

Közvilágítás: járművezetők és gyalogosok egyaránt panaszkodnak a rossz látási viszonyokra
Fotó: Ady Géza

A DH a következő kérdéseket tette fel a város vezetőinek: Hol tart most Dunaújváros közvilágítás korszerűsítésének felülvizsgálata? A novemberi méréses vizsgálatokon kívül milyen konkrét lépéseket tettek október, november, december óta, hogy jobb legyen a világítás, főleg a kritikus pontokon, a zebráknál? Várható-e konkrétum mostanában, például az, hogy kicseréltetik a nem megfelelőnek minősített világítótesteket?

Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivőtől kaptuk meg a hivatal írásos válaszát:

„A közvilágítás korszerűsítésének felülvizsgálata jelenleg is zajlik, a közreműködő szervezettől várjuk az erről szóló tanúsítványt, mely a pályázat konkrét lezárását jelenti, és ezt követően kerülhet sor a közvilágítási rendszer bármely elemének módosítására.

Novemberben többpárti egyeztetés keretében határoztuk meg a teendők sorrendjét. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat a tavalyi évben elkezdte a gyalogátkelőhelyek biztonságtechnikai felújítását (fényvisszaverő prizmák telepítése, veszélyes hely előjelzésére szolgáló sárga útburkolati jelek felfestése, villogó berendezéssel felszerelt gyalogátkelőhely közúti jelzőtábla), az alábbi 10 csomópontban: Papírgyári út (tűzoltóság előtt), Vasmű út - Kossuth Lajos utca, Vasmű út - Babits M. utca, Vasmű út - József A. utca, Vasmű út - Ady E. utca, Szórád M. út - Bercsényi út, Szórád Márton út 42. szám előtt, Dózsa Gy. út (Erdei tornapályánál), Dózsa Gy. út - Semmelweis utca, Martinovics I. utca 6. szám előtt.

Az előttünk álló lépések tekintetében pedig folyamatos a bizottsági döntések előkészítése.

Hangsúlyozzuk, hogy az új lámpatestek elhelyezését előzőleg az E.ON rendszerengedélyek kiállításával jóváhagyta. Jelenleg zajlik annak a vizsgálatnak az előkészítése, amely minősíti az elhelyezett lámpatesteket, ezt meg kell várnunk ahhoz, hogy lépéseket tehessen önkormányzatunk. Ettől függetlenül a kritikus csomópontokban folyamatosan végzünk biztonságtechnikai felújításokat. Kijelenthetjük, hogy a lakosság elégedetlenségét okozó állapotot, a város nagyobb területeit, olykor egyes városrészeket érintő szakaszhibák együttes jelenléte okozza. A hivatal a lakosság véleményének figyelembevételével, és az európai projekthez kötődő határidőket is figyelembe véve, a legrövidebb úton igyekszik megoldani a közvilágítási problémákat. ”




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!