Hírek

2014.02.19. 19:10

Világörökséggé nyilváníthatják a római határvédő erődrendszert

Dunaújváros - Jövőre Világörökséggé nyilváníthatják az egykori római határvédő erődrendszert. Sokat nyerhetünk vele!

Pekarek János

Szabó Imre dunaújvárosi főépítész a limes térképével és egy csomó népszerűsítő kiadvánnyal (Fotó: Ady Géza)

Az ókori római limes, azaz a birodalom határvédő vonalának mai, turisztikai és műemléki hasznosításáról összehívott konferencián már a kezdés előtt kivetítettek egy térképet a múzeum második emeleti tanácstermében: a kép azt a címet viselte, hogy A világörökség és a címvárományos területek által érintett települések .

Az érintettség miatt besatírozott területek pedig a következők voltak: Budapest, Debrecen környéke, Kecskemét, Tihany, Pécs és szépes be volt vonalkázva a teljes Dunamente.

Ez a kép tulajdonképpen mindent elárult a Magyar Limes Szövetség által összehívott konferencia munkájáról: a résztvevők már csak a részletekről vitatkoztak.

Ahogyan Hirschberg Attila, a szövetség ügyvezető elnöke bevezető előadásában elmondta: a római limes világörökséggé nyilvánításának ügye már messze túlnőtt a kulturális javak, a limes emlékeinek gondozásán.

A Világörökséggé nyilvánítással egy olyan nemzetközi brand, azaz márka részesei lehetünk, amely bízvást páratlannak nevezhető a világon.

Ma elsősorban Budapestre koncentrálódik a hazai idegenforgalom: a belföldi és külföldi látogatók hetven százaléka egyar5ánt a fővárosba megy.

A limes világörökséggé válása kiváló alkalmat teremt arra, hogy ezt az idegenforgalmi gócpontot mintegy széthúzzuk, ráadásul a Duna mentén, ami kiváló adottságokkal rendelkezik. A limes magyarországi szakasza és a Duna magyar szakasza egyenlően azonos: 417 kilométer, emlékeztetett rá Hirschberg. Hozzátette: ennek legnagyobb része megközelíthető az M1-es és az M6-os autópályáról, plusz a 10. és a 6. főútról. Hajóval is végigjárható, sűrűn lakott (a kétmillió budapestin kívül még egymillió ember lakik a folyam partjain), a közművek is viszonylag jól kiépítettek.

Nincs más, a limes-szel összevethető, világméretű turisztikai attrakciónk, hangsúlyozta a szövetség ügyvezető elnöke. Hasonló brand Európában sincs.

Mint az előadó megjegyezte, a római limes világörökségi címéről 2015-ben döntés születhet. Addigra nem nagy központi beruházásokat kell befejeznünk, hanem minden településnek, amely része ennek a projektnek, magának kellene kitalálnia, hogy a római emlékeken kívül még mit és hogyan tud bemutatni a szükséges folyamatos marketing mellett érkező egyre több vendégnek. Hiszen, emlékeztetett rá Hirschberg Attila, Nekünk ki kell szolgálni a turistát mert ha nem tesszük, majd megteszi más!

Pintér Lajos, a Pentelei Kézműves Egyesület elnöke rögtön egy programvázlattal rukkolt elő a konferencián. Ebben felvázolta egy fórum , azaz tér képét, a mai kőtár térségében, amely egyszerre lenne régészeti park, művészeti bemutatóhely, szabadtéri kiállítás, karneváli helyszín, kézművesek vására, de egyfajta skanzent és ipartörténeti bemutatót is szervezhetnénk. Hasonló elképzelésekkel rukkoltak elő Érd, Százhalombatta képviselői is.

Dunaújváros a magyar limes Budapesttől délre eső szakaszának koordinátora. Szabó Imre városi főépítész javaslatára tegnap meg is alakították az ügyintéző munkacsoportokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!