Hírek

2015.08.14. 13:26

A pentelei monostor építését a mindenkori magyar királyi családhoz kell kapcsolnunk

Július végén Szent Pantaleonra emlékeztek meg a Duna partján a Szent György Lovagrend az Ortodox görög-keleti egyház és a Pentelei Hagyományőrzők.

Szabó Zsolt Róbert

A monostor eredetileg így nézhetett ki

A történészek szerint a monostor alapítása és építése az 1054. évi nagy egyházszakadás előtt történt. Penteléről és a szakrális építményről több középkori forrás is ír. A szigeti rom területe 2,24 hektár, vagyis az Árpád-kor legnagyobb szakrális épület együttese állt itt. Az 1238-ban megjelent legkorábbi oklevél Penteléről azt bizonyítja, hogy (valószínűleg görög származású) Ondarnuk nemzetségbeli Bán volt a monostorunk vezető apátja.

Pannoniában már a IV. századtól kimutatható a kereszténység elterjedése, folyamatossága a Dunántúlon még az Avar kor végén is kimutatható. A Kárpát-medence első püspöke Hierotheos görög (bizánci) hittérítő volt. A nagy egyházszakadás után a Magyar királyságban a kétféle rítusú kereszténység együtt élt tovább, mivel nem volt vazallusa a Bizánci és a Német-római császárnak sem. (I. szt. István az egész életét végighadakozta és csak győztes csatája volt. 1017-ben megveri a Besenyőket és a Lengyeleket, 1018-ban a Bulgárokat, 1030-ban a legnagyobb Német-római császárt, II. Konrádot) Ez a kettősség a királyi háznál is érezhető:

– Géza Német-Római császártól kér papokat, míg felesége Sarolt, Gyula lánya bizánci vallású.

– István a bizánci császárnak nyújt segítséget a bulgárok ellen. Imre fiának keleti menyasszonyt választ.

- I. András Kijevből hazatérve (1046), ortodox hercegnővel házasodik össze.

- I. Géza III. Nikeforosz (kinek aranypénze előkerül Pentelén) bizánci császár unokahúgát veszi feleségül.

- Szent László lánya Piroska, Eiréne néven bizánci császárné lesz, így unokája pedig császár.

Az mongol invázió alatt a pentelei monostort felgyújtották, lakóit és a környező településeket elpusztították. A monostor később adományként többször gazdát cserélt, de a török hódoltság kezdetéig az Almási család birtokolta. 1514-ben Lázár deák bejárta az országot, és megrajzolta Magyarország első térképét (1522). Ezen „Pentole”-től Észak-keletre ábrázolja a „Monostor-Butybulas”-t.

Lázár deák által készített Pentele térkép, anno 1528

Utolsó monostort ábrázoló térkép 1710-ből való, ezt követően kiadott térképeken már nem jelölik a monostort. Az 1886-os Duna-szabályozási terv „Szaki-rom” elnevezéssel említi. 1883-ban a Szalki-sziget északi peremén 45 darabos leletanyagot hoznak fel, melyben egy Jupiter szoborfej, romai síremlékek és szobordarabok kerülnek elő (talán a limeshez tartozó római kikötői erődből származó leletek). Szabó Nándor 1903-as jelentésében számtalan római kori téglát, követ és a kolostor idejében készülhetett szenteket ábrázoló szobrot, számos keresztes háborúkból származó kardot és sisakot ír le. Pontos kereszt és hosszmetszeteket készít a romokról. Nagy Lajos pentelei történész, levéltáros – aki látta a felmérési rajzokat – ezek alapján egy kilencosztású keleti típusú templomot modellezett meg, belül négy nagy oszlopos központi térrel. A kolostor templomához több kisebb és nagyobb épületet is csatolt.

A monostor területe 160x140m-en terült el. Ekkora hatalmas szakrális építkezésre – amihez szükség volt mesteremberek és az élelmezést ellátó településre – csak egy európai vezető hatalom volt képes. Így a pentelei monostor építését a mindenkori magyar királyi családhoz kell kapcsolnunk.

A Duna 1903-as szabályozáskor a kolostort felrobbantották, és a folyómederrel együtt kikotorták.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!