Hírek

2015.10.26. 15:08

A közterek kertészeti kultúrájának fejlesztéséért-díjat kapott Rácalmás

Rácalmás - Országosan is elismerik azt a településszépítő munkát, amelyet Rácalmás önkormányzata és városvédő egyesülete karöltve végez évtizedek óta.

Körmendi Erzsébet

A Vigadó épületében, Budapesten rendezték a közelmúltban a Magyar Turizmus Zrt. által kezdeményezett Virágos Magyarországért verseny eredményhirdetését, amelyen értékelték is a benevezett településeket. Az eseményen Rácalmást Schrick István polgármester és Bodnár Sándor, a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke képviselte. Örömteli pillanata volt a rendezvénynek a díjátadáskor, hogy Rácalmás a Közterek kertészeti kultúrájának fejlesztésért elnevezésű különdíjban részesült. A kisváros versenyben nyújtott teljesítményét pedig 500 évelő cserjével díjazták.

- Ez valamennyiünk munkájának és összefogásunknak az eredménye! - hangsúlyozta a díjátadó után Bodnár Sándor elnök.

A városvédő egyesület vezetőinek már a szervezet létrehozásakor több mint húsz évvel ezelőtt első dolguk volt, hogy virágosítási és faültetési akciókat szervezzenek, portaszépítési versenyt hirdessenek a településen, akkor még faluvédőkként. Rácalmás azóta várossá vált, közterei pedig gyönyörűek lettek, hála a civil szervezet aktivistáinak és a hozzájuk csatlakozóknak, közösségeknek, csoportoknak. Megfigyelhető például minden virágágyásnál, hogy azt ki ülteti tele virággal, ki gondozza, varázsolja páratlan szépségűvé folyamatosan. Ez az örökbefogadási program is az egyesület ötlete nyomán és támogatásával valósul meg.

- Óriási dolognak tartom, hogy országosan is észreveszik és elismerik azt a páratlan munkát és odaadást, amivel az önkormányzat és az egyesület törődik a közterületeinkkel. Rácalmás évek óta minden évben benevez a Virágos Magyarországért! versenybe, hogy ne csak mi, helyben, hanem külső szemlélő, szakértő zsűri is mondjon véleményt, kritikát a köztereinkről. Örülök, mert azt igazolták vissza, hogy jó úton haladunk - nyilatkozta Schrick István lapunknak a mostani országos elismerés, a különdíj átvétele után.

A polgármester szerint a városvédők mindig újabb és újabb szegletét vonják be a szépítési akciójukba, legutóbb például a vasútállomás megújulása köszönhető az egyesületnek. Az önkormányzat most ezer árvácskával, valamint facsemeték ültetéséhez 1,5 millió forinttal járul hozzá a településszépítéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!