Hírek

2017.04.02. 18:15

Négy ország, sok nemzet - egy értékes kiállítás

Dunaújváros - Sokak számára lehet joggal és okkal példaértékű a több évszázados múltra visszatekintő "Visegrádi összefogás". Túl a diplomácián.

Szabó Szabolcs

"Az Úr 1335. évében, Szent Márton ünnepe körül János cseh király és fia, Károly, meg a lengyelek királya Magyarországra, Visegrád várába jött Károly királyhoz, hogy ott örök békeegyezséget kössenek. Ez meg is történt. A cseh király ebédjére a magyar király bőkezűségéből mindennap kétezer-ötszáz kenyeret adtak, és a királyi étekből is bőségesen; a lovaknak pedig egy-egy napra huszonöt mérő abrakot." - így olvasható Thuróczy János krónikájában az azóta legendássá lett királytalálkozóról, amely a még ma is fennálló geopolitikai alapvetések szerint köttetett.

A négyek története - fontos írásos emlékek őrzik e régió országainak közös érdekérvényesítését. Előtérben Friedrichné Pethő Ilona szemlézi a kiállítás anyagát. Mögötte Izsák Máté bizottsági elnök
Fotó: Zsedrovits Enikő

Visegrádtól Visegrádig címmel nyílt átfogó, immáron négy nemzet közös történetét bemutató poszterkiállítás a múlt hét péntekén az Intercisa Múzeumban. Az eseményen Farkas Lajos, a házigazda Intercisa Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a tárlat Budapest után csak egy magyarországi vidéki helyszínen, csak Dunaújvárosban látható. Majd Marcin Sokołowski, Lengyelország konzulja kiváló magyarsággal megtartott beszédében kifejtette, hogy ezen régió összefogása és együttműködése évszázados alapokon nyugszik. Érdekeik és érveik közösek, a lengyel és magyar nemzet klasszikus barátsága pedig még európai léptékkel is irányadó. A konzul elmonda, a tárlat célja, hogy bemutassa a V4-ek történetét, közös sorsukat és múltjukat.

- E régió és szövetség markáns részét képezi az Európai Uniónak is, egy olyan megtartó erő, amelyre mindig is büszkék lehetünk - tette hozzá a konzul. A helyi önkormányzat részéről a kulturális bizottság elnöke, Izsák Máté köszöntötte a tárlatot. Mondandójában arról beszélt, hogy Dunaújváros számára is fontos a Visegrádi Négyek által képviselt kohézió és küldetés, amely gazdasági és kulturális értelemben is példaértékű lehet a jövőben.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!