2016.12.28. 16:45
Visszafogott forgalom ünnep után a piacon
Dunaújváros - Nem meglepő, hogy legtöbben úgy ütemezték a karácsony előtti bevásárlást, hogy szilveszterre már csak néhány apróságot kelljen beszerezniük. Ehhez mérten a piac is pangott szerdán.
Bizonyára a hideg széllel kísért hűvös időjárás is közrejátszott abban, hogy az a szerény számban kitelepült árus finoman szólva lasszóval fogta a vásárlókat. Sebaj, azért a ma és holnap kilátogatók biztosan találnak majd töltött káposztához való alapanyagot, vagy mondjuk lencsét, aminek kilója 800 forintot kóstál. A káposzta ára gyakorlatilag mit sem változott karácsony óta (szálas káposzta 440 Ft/kg, fejes 500 Ft/kg), de a gyümölcsökkel kapcsolatban sincs jelentős árváltozás. A körte 490 és 690 Ft közötti áron szerezhető be, az alma pedig már 150 Ft-tól elérhető. A mag nélküli édes mandarin 350-be, a narancs pedig 250 Ft-ba kerül, persze a szemrevalóbbakért kicsit mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni (300-350 Ft).
A kofák elmondása szerint ebben, a két ünnep közötti időszakban az előbb említett gyümölcsök mellett még a dió és a mandula, ami jobban fogy, előbbi 2500 Ft-ért szerezhető be, a mandula kilója pedig 4500 Ft-ot kóstál. Remek ropogtatnivalót készíthetünk belőle - a sósmandula kínálható pezsgő, bor vagy sör mellé is. Aki azonban ennek ellenére a kelleténél jobban felönt a garatra szilveszterkor, annak kiváló gyógyszer lehet a korhelyleves.
Földi Jánosné szerint a karácsony és szilveszter közötti időszakban leginkább a lencse és a gyümölcsfélék iránt nagy a kereslet
Fotó: Zsedrovits Enikő
A másnaposságra jószívvel ajánlott étek hozzávalói:
300 g savanyú káposzta, 2 l víz, 3 db babérlevél (friss, vagy szárított), 150 g sertéscsülök (füstölt), 150 g kolbász (füstölt), 1 db citrom leve, só, tejföl (20%-os).
A rántáshoz: 1 gerezd fokhagyma, fél fej vöröshagyma, 4 evőkanál étolaj, 2 púpozott teáskanál búzaliszt, 50 ml víz, 4 csipet fűszerpaprika.
Tegyük fel a káposztát, a vízzel felengedve, babérlevéllel, felkockázott füstölt csülökkel, füstölt kolbásszal. Addig főzzük, amíg puha nem lesz a káposzta.
Ha megpuhult, utánatöltjük az elfőtt vízmennyiséget forró vízzel. Mikor puhára főtt a káposzta, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Figyelem, itt már finisben vagyunk! Hozzákeverjük a rántást a leveshez, jól elkeverjük, majd sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet.
Végül a kész levest tejföllel tálaljuk. Jó étvágyat!
Cikk ár
Burgonya/kg 100-350
Vöröshagyma/kg 100-130
Fokhagyma/kg 1800
Fejes káposzta/kg 150-180
Kelkáposzta/kg 300-350
Zöldség gyökér/kg 690
Sárgarépa/kg 100-200
Kelbimbó/kg 600
Paradicsom/kg 380-550
Paprika/kg 350-550
Banán/kg 350-450
Kígyóuborka/kg 520
Zöld hegyes paprika/db 100
Alma/kg 150-350
Körte/kg 390-690
Lencse/kg 800
Zeller/db 190-250
Mandarin/kg 200-450
Sütőtök/kg 100
Citrom/kg 550-650
Tojás/db 30-40