Hírek

2017.02.28. 20:55

Visszafogottan torkoskodunk csütörtökön

Tíz év után idén már nem készült központi, országos összesítő a Torkos Csütörtök résztvevőiről.

Szabó Szabolcs

Az utóbbi években már érezhető volt, a fogyasztók és a vendéglátóhelyek körében is erősen csökken az érdeklődés és a részvételi szándék a korábban népszerű Torkos Csütörtökkel kapcsolatban. A Magyar Turizmus Zrt. tavaly még készített központi gyűjtést a résztvevő vendéglátóhelyekről, idén már nem.

A kezdetekről: a Torkos Csütörtököt először 2006-ban rendezte meg a Magyar Turizmus Zrt., a cél az volt, hogy népszerűsítse a hazai étteremkultúrát, és hogy a fogyasztók egy-egy ebéd/vacsora erejére olyan vendéglátóhelyeket is felkeressenek, amelyeket addig akár ízlés, akár anyagi tényezők miatt elkerültek.

Az ötlet arra (is) épült, hogy a közelgő nagyböjt előtt ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, a farsangi mulatozáshoz kapcsolódó ételeket - mindez korábban része volt a magyar néphagyománynak.

A központilag szervezett és erőteljes médiakampánnyal is megtámogatott kezdeményezés hamar népszerű lett a fogyasztók körében, az éttermek és vendéglátóhelyek többsége csatlakozott az akcióhoz, amely komoly terheket rótt a vendéglátókra.

Az éttermeknek tavalyig azt kellett vállalniuk, hogy az étel- és italfogyasztásból - az alkoholos italok kivételével - egyaránt 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a betérőknek. Tavaly még 600 étterem csatlakozott a Torkos Csütörtökhöz hivatalosan, ám sok vendéglátó egyfajta alternatív megoldással élt: egy akciós menüsort kínáltak, vagy csak egyes ételekre volt érvényes a "kövér" akció.

Idén a Magyar Turizmus Zrt. úgy döntött, nem készít központi összesítést, és az esemény honlapja sem érhető már el. Az utóbbi napokban a világhálón több, valamilyen alapon szerveződő listát is találtunk, hogy március 2-án, azaz holnap mely éttermek várják valamilyen akcióval vendégeiket.

Az országos szintű Torkos Csütörtök sorsa is kérdéses, a vendéglátók egyénileg biztosan próbálkoznak majd, hiszen torkoskodni szeretünk, pláne kedvezményes áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!