Hírek

2014.01.14. 20:08

Visszapillantás I.

Dunaújváros – Tárlatok, koncertek, gálák, remek színházi darabok jellemezték a mögöttünk hagyott esztendőt. Közelmúltidéző.

Szabó Szabolcs

Január: A Rudas középiskola alkalmazott grafika szak diákjainak január 7-én bemutatkozó kiállításával indult a Bartók Aula tárlatsorozata. A kiállítás később a Rudas iskolában láthatták az érdeklődők. Diáktárlattal indította az esztendőt 11-én a Kamara Galéria is. Itt a Széchenyi gimnázium 16 tanulója mutathatta be alkotásait. Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművész a Kölni Művészeti Iskola meghívására tartott előadást az intézmény diákjaiknak a német városban. Harmadszor jelentkezett a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány szervezésében a városi újévi hangverseny a Bartókban. A Sándor Frigyes Zeneiskola diákjai és pedagógusai mellett Szabó Ádám harmonikás és Oláh Dezső zongoraművész lépett fel a gálán. Több százan vettek részt a Bartók színház családi napján január 19-én, amelyen a teátrum titkos életébe is bepillanthattak a résztvevők. Borbély Csaba gyűjtő január 21-én, az Aranyalma Óvodában mutatta be egyedülálló babagyűjteményét. Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján adták át a Pro Cultura Intercisae díjat, amelyet Jakóné Fekete Teréz, Mészáros Melinda, Nemes Ferenc és Nyitrai Mihály vehették át. Január 23-án, a Bartókban Móricz Napló–Szilánkok/1924-25 címmel Koltai Róbert önnálló estjével jelentkezett a teátrum kamaratermében. A színházban rendezett gálaműsorral ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját a Vasas Táncegyüttes.

Február: Ef Zámbó és társai, a Vajda Lajos Stúdió tagjai avantgarde műveiből nyílt kiállítás a Bartók aulájában február 5-én. A megnyitón fellépet Lapis Erika színművész és Dinnyés József daltulajdonos. Drámapedagógiai foglalkozást tartott Kereskedelmi iskolában a Szputnyik társulat, amely az Antigoné című darabot mutatta be a diákoknak, újszerű megközelítésben. Február 8-án debütált Dömötör Tamás rendezésében Csehov Sirály című drámája. Szintén e napon Feltóti Sándor fényképeiből nyílt kiállítás a Kamara Galériában. Február 12-én indult útjára a városi zeneiskola új koncertsorozata, a Jazz Cafe, amely az intézmény improvizatív gyakorlati képzésében részt vevő diákoknak nyújt fellépési lehetőséget. Február 21-én Horváth Tibor beszélt pályájáról a Kortárs Művészeti Intézet (H)Arcok című sorozatában, 22-én pedig Rajcsányi Artúr mutatta be Pigment XS című kiállítását az Intercisa Múzeumban. Nyerki Emil kapta az Ifjúsági Bolyai díjat.

Március: 1-jén három fotókiállítással jelentkezett a Kortárs. A Mezőföld Természetfotó Egyesület hagyományos tavaszi tárlata melett, a fiatal művészek alkotta Perforáció és Rajcsányi Artúr kiállítását is láthatták az érdeklődők. Március 8-án nőnapi koncertet adott a Quintia együttes. A hölgyek remek produkciója mellett, a Saxophone Bird Band is fellépet a Bartók aulájában. Kelemen Marián Éva pedagógus új alkotásaival jelentkezett a színház aulájában. Nemzetközi fesztiválkörútra indult a Bernáth Zsolt rendezte Sherlock Holmes nevében című ifjúsági kalandfilm. Hangos Kisvirág címmel kollektív tárlat nyílt Móder Rezső A Kultúr közben található E-Műteremgalériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!