Hírek

2015.08.27. 14:35

Visszaszámlálás: már csak egyetlen nap a rekordkísérletig

Dunaújváros – Újraélesztőkkel telik meg a mozi előtti tér szombaton: kétszáz ambu babán végeznek egyszerre reanimációt egy órán keresztül a rekordkísérletre vállalkozó négytagú csapatok!

Körmendi Erzsébet

A szervezők nagy hajrá előtt állnak ma és holnap délelőtt! Megérkeztek a rekordkísérlethez szükséges ambu babák, azokat ma délelőtt kezdik kipakolni a helyszínen. Dr. Máté Ágnes, Orosz Csaba, Nagy Attila és Feth Katalin mellett Gulyás Emese vállalja idén a főszervezés oroszlánrészét, Emese koordinálja például a csapatokat, ami nem kis munka, hiszen összesen nyolcszáz emberről beszélünk!

Dr. Máté Ágnes főorovos és Kovács Bettina is élesztett tavaly

Orosz Csaba magyarázza a rekordkísérlet lényegét: kétszáz babát helyeznek el a téren, minden csapat egy babát kap, azon kell folyamatosan végeznie az újraélesztést egy órán keresztül. A csapatokon belül a két pár váltja egymást: ketten élesben nyomják - egyikőjük lélegeztet, a másik a mellkas kompressziót végzi - addig a másik páros pihen, majd cserélnek. Embert próbáló óra lesz a résztvevőknek!

A babákat körülálló négytagú csapatok szinte teljesen megtöltik majd a teret. De nagyon számítanak a szurkolókra, hiszen a résztvevőknek jólesik majd a buzdítás.

Csapatok jelentkezését továbbra is várják!

- Nagy dolog, szép teljesítmény a rekord elérése. Ám a Hamburger Hungária elsősorban nem emiatt támogatja a dunaújvárosi újraélesztési rekordkísérletet, hanem az ember miatt. A tavalyi rekord sikeréhez is hozzájárult egy ambu babával. Fontos, hogy minél többen elsajátítsák a reanimáció képességét, és ez az akció jó alkalom az újraélesztés gyakorlatának széles körű megismertetésére, a helyes technika megtanulására, a segítés szellemiségének elterjesztésére. A város meghatározó hullámalappapír-gyártó cége saját berkein belül is nagy hangsúlyt fektet az egészségre, a megelőzésre, a gyár létesítményi tűzoltói rendelkeznek a társadalmi elsősegélynyújtás képességével - hangsúlyozta Udvardi Sándor, a Hamburger Hungária leányvállalataként üzemelő VÉD-SZ Kft. ügyvezetője, amikor arról kérdeztük, miért tartotta fontosnak a papírgyár, hogy főtámogatója legyen az újraélesztési rekordkísérlet rendezvényének.

Az újraélesztési rekordkísérlet programja holnap 14 órakor kezdődik a Dózsa mozi előtti téren. Az érkező csapatok regisztrációja azonnal elkezdődik, és 16.30 óráig folyamatos lesz. Két és fél óra lesz a 800 résztvevő regisztrálására, felkészítésére, arra, hogy a csapatok elfoglalják a helyüket. 16.40-kor közös gyakorlás kezdődik, 17 órától rekordkísérlet, élesben .

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!