Hírek

2014.09.10. 13:45

„Kulcs a főváros egyik előtelepülése lehet”

A gazdasági életből az oktatás felé vette az irányt, most pedig a közjó szolgálata foglalkoztatja dr. Menyhárt Ferencet. Több évtizede Kulcson él, de szülőhelye Cece szociográfiáján dolgozik, s gyakran összefutunk vele Dunaújvárosban is, mint legutóbb.

Szente Tünde

- Mindig optimista voltam, a nehéz eseteknél az okok megkeresésével oldottam meg a problémákat. A folyamatos tanulással szerzett tudást a gyakorlati élet tapasztalataival kötöm össze - kapom meg a választ a derűvel megáldott, a világra nyitott, energikus Menyhárt Ferenctől arra a kérdésre, hogyan éli mindennapjait?

- Harmincnyolc évet töltöttem el a Dunaferrnél, közben készültem arra, hogy a megtanultakat továbbadjam, így közel tíz év főiskolai tanári pálya következett. Feleségemmel, dr. Zsiros Máriával közösen másfél éve szülőfalum, Cece szociográfiáján dolgozunk, Mikulásra kötetben szeretnénk megjelentetni. A kutatásban arra keressük a választ, milyen tényezők mentén vált hátrányos helyzetűvé a térség, s javaslatokat fogalmazunk meg a kitörési pontokra. A tanulmány érdekes lehet az ott élők és a döntéshozók számára, de a hasonló problémákkal küszködő településeknek is, mint például Kulcs, ahol most élünk. A települést kétezer kétszáz éve lakják, a főváros és a Duna közelsége, kedvező fekvése népszerű üdülőhellyé tette. Azonban az utóbbi időben sajnálatos módon romlott a település megítélése. Szeretnénk, ha Kulcs visszaszerezné korábbi jó hírét.

Menyhárt Ferenc szeretné, ha Kulcs lakosságában erősödne az együvé tartozás érzése

Ezzel kapcsolatban még sok a teendő, például a Duna veszélyes partfalának rekonstrukciója, a település szennyvízcsatornájának kiépítése, az útviszonyok és parkolók rendezése, az oktatási és egészségügyi intézményrendszer színvonalának emelése. Ezek megvalósulásával nem elképzelhetetlen, hogy Kulcs Budapest előtelepülésévé váljon.

Az egykori gazdasági vezető, főiskolai tanár hosszú távú víziója továbbá Kulcs elegáns üdülő és turisztikai településsé változtatása, amihez minden rendelkezésre áll, a páratlan földrajzi elhelyezkedés, a pihenési és turisztikai adottság, a megújulást igénylő fiatal lakosság, a vállalkozásfejlesztési potenciál, amelyekhez egy olyan erőre van szükség, amely a falu érdekeit képes érvényre juttatni a politika és a gazdaság szereplői között.

Menyhárt Ferenc a korábbi elszigetelődés helyett a nyitás híve, a szomszéd településekkel együttműködve, egymástól is tanulva látja a fejlődés útját. S ha már útról beszélünk, a magyar El Camino is érinthetné Kulcsot. A Duna sokcélú kihasználása ilyen és hasonló lehetőségének szintén hasznát látnák a településen élők, a foglalkoztatás javítása és a szabadidő terén, de nem elhanyagolható célkitűzés a vállalkozásokkal való összefogás, a közmunkaprogramok magasabb hatékonyságúvá tétele, például a szolgáltatási tevékenységekbe történő bekapcsolása. Nem feledkeznek meg az idősebb korosztály tagjairól, miként a hívő emberekről sem. A nemzetközi kapcsolatok ápolásában pedig felmerül a korábbi erdélyi testvér-települési kapcsolat újjáélesztése.

 

 

Címkék#Kulcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!