Hírek

2015.01.07. 15:20

Visszatekintő: Mozgalmas volt a múlt év utolsó negyede a falvakban

Dunaújváros - Mozgalmas volt a múlt év utolsó negyede a falvakban. Az önkormányzati választások után sok volt a feladat.

Körmendi Erzsébet

A rácalmási iskolában a gyerekek mesefiguráknak öltöztek, mesét hallgattak, jeleneteket néznek a Magyar Népmese Napja alkalmából. Nyakas emberek a mezőfalviak: hiába próbálta az időjárás elrettenteni őket a szüreti vigasságoktól, mégis megtartották a hagyományos felvonulást és bált. Előszállás képviselőtestülete megtartotta a négyéves ciklus zárásaként utolsó ülését a hivatalban, a település utcáin pedig tempósan haladt a kivitelező a csatornaberuházással. Levették az oszlopáról a kisapostag-baracsi repülőtér cégérét , az öreg vadászgépet. Emlékművet állítottak ugyanis azoknak a klubtagoknak, sportolóknak, akik itt hunytak el. Szép ünnepség keretében avatták és szentelték fel Szent Vendel szobrát Adonyban. Mezőfalván pedig hatodik alkalommal rendezték meg a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozót. Nagyvenyimen Házaspárok Bálján ünnepeltek az arany és ezüst lakodalmas párok. Kisapostagon acélszerkezeteket gyártó üzemcsarnok alapkövét rakták le Kisapostagon, a reptérrel szemben. Ajándékkal és ünnepséggel köszöntötték a nyugdíjasokat minden településen az Idősek Világnapja alkalmából, és folytatódtak a szüreti mulatságok. Fittek lettek a kisapostagi nők átadták a nyáron meghirdetett verseny győzteseinek a jutalmat. Reggeltől estig tartó ünnepséggel avatta Baracs népe azt a beruházást, amely több évtizedig csak ígéret volt, megvalósításában még négy évvel ezelőtt sem hitt a polgármesteren kívül senki: elkészült a Széchenyi utca felújítása.

A rácalmási Jankovich iskola diákjai mesejeleneteket néztek és meséket hallgattak októberben, a Magyar Népmese Napja alkalmából felső képünkön Udvari Emese mesél a tanulóknak

Három településen választottak új polgármestert a szavazók: Kulcson Jobb Gyula, Nagykarácsonyban Müller Miklós, Nagyvenyimen Vargáné Kaiser Katalin lett a település első embere.

Szomorúan kezdődött a november: Nagyvenyim és Mezőfalva között hárman hunytak el egy közlekedési balesetben.

Felavatták Baracson a felújított Széchenyi utcát, kerékpárutat és vízelvezető rendszert a kerékpáros gyerekek mellett Hered György főmérnök sétál a járdán

Nagy gyűjtést kezdeményeztünk azért, hogy tető kerüljön a baracsi Dénes-család házára. A baracsiak elhetározták továbbá: ha minden a tervek szerint halad, akkor idén augusztusban felavatják Borocs/Baracs vezér szobrát. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári csoportja tavaly novemberben is megrendezte a hagyományos Szent Erzsébet napi jótékonysági bálját. Helyi szervezetek és magánszemélyek felajánlásából szép fasorral gyarapodott a kisapostagi felnőtt játszótér és a dísztó közötti Életfája sétány. A városvédő egyesület vezetői átadták a Virágos Rácalmásért szépítési verseny győzteseinek járó ajándékot, valamint a Szép Porta elismerő táblát. Baracson a Társas Kör Egyesület asszonyai alakítottak virágosítási kommandót és szorgoskodtak. A Nemzeti Művelődési Intézet érdekes programmal lepte meg a kisapostagi gyerekeket és felnőtteket: Kapunyitogatót rendeztek.

Szent Vendel szobrát Szabó Gyula plébános szentelte fel Adonyban

Advent első vasárnapján nagyon sok településen közös gyertyagyújtásra, betlehem-avatásra gyűltek össze a lakók, Nagykarácsonyban pedig egyre jobban kiteljesedtek a Mikulás-programok. Az Arab Busines Club elnöke Hamdan Mohamed Al Murshidi, valamint a klub nagykövete Váradi Gábor és kísérete látogatott Nagyvenyimre a többórás személyes egyeztetés rendkívül jó hangulatban telt, amelyen Vargáné Kaiser Katalin polgármesteren kívül dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Kuminka József alpolgármester is részt vett. Idén is megrendezte adventi koszorú készítő délutánját az Ágasfa Hagyományélesztő Kör Rácalmáson a művelődési házban. Ünnepélyes keretek között, dr. Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatójának jelenlétében adták át a tíz Fejér megyei település tűzbiztonságát szolgáló katasztrófavédelmi őrsöt Pusztaszabolcson. A nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola huszadik alkalommal rendezte meg az általános iskolások mesemondó versenyét: 14 iskola 64 diákja mutatkozott be. Közös református és evangélikus templomot avattak Rácalmáson hálaadással. Továbbá a szeretet ünnepére, a karácsonyra készülődés jegyében rendezvényekkel, jótékonysággal, majd óévbúcsúval teltek az év utolsó hetei a falvakban.

Kisapostag fittségi versenyének győzteseit Nagy Attila (balról) polgármester köszöntötte, mellette Geistné Erdélyi Júlia, Hetyei Zsuzsa, Héring Zoltánné, valamint Verrasztó Sándor, az egyik támogató

A nagykarácsonyi Örökzöld Óvoda is csatlakozott a megye harminc füstmentes óvodájához, amelynek egyetlen dolgozója sem dohányzik, ezzel is jó példát mutatva a gyerekeknek.

Ismert, hogy a dohányos szülők gyermekei ki vannak téve a passzív dohányzás ártalmainak. Ezért fontos az óvodai szintű, példa értékű program.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!